21 October, 2011

Україна - корумпована, керована диктатором країна

Збігнев Бжезинський, провідний американський геостратег, колишній радник з національної безпеки президента США Джиммі Картера у Вашингтоні, в ході виступу перед учасниками круглого столу «Україна на шляху до зрілої державності» заявив, що ЄС не може дозволити собі поступитись у справі Тимошенко.

«Для ЄС (в питанні Тимошенко – прим. ред) на карту поставлено не лише майбутнє відносин з Україною, а і сама Європа. Концепція Європи грунтується на взаємопов’язаності понять суверенітету та демократії, на основі яких вибудовується співпраця та політична єдність», - заявив Бжезинський

«Для тих, хто хоче бачити Україну в Європі, існує спокуса повести себе в дусі Макіавеллі. Мовляв, забудьмо про Тимошенко, приймімо Україну і все буде добре. Втім, існує проблема. Таке ставлення з боку Європи до корумпованої, керованої диктатором України дало б підстави корумпованій та керованій диктатором Росії очікувати такого ж ставлення до себе. Ніхто в Європі не піде на такі умови», - зазначив Збігнев Бжезинський.


Він також сказав, що справа Тимошенко є головним випробуванням для демократії в Україні.

«Справою Тимошенко Україна ізолює себе від Заходу. Позиція Януковича, як президента України, у спілкуванні з Путіним послаблюється», - заявив Бжезинський.

За словами Бжезинського, віддалення України від Європи грає ну руку лише Путіну та Росії, і не є в інтересах Януковича.

«Іноді Янукович займає рішучу проукраїнську позицію. В одному із інтерв’ю він, звертаючись до Москви, сказав, що з Україною не варто спілкуватись з позиції сили. Янукович додав, що Росія намагається загнати Київ до Митного Союзу. Це хороші заяви. Втім справа Тимошенко, яка є продуктом рішень Януковича, зменшує його можливості реагувати на тиск», - підкреслив Бжезинський.

Бжезинський також зазначив, що розвиток України визначатиметься суб’єктивним вибором українців .

«Навіть, якщо зараз Україна не рухається в напрямку демократичної, керованої конституцією держави, вона все ж стає країною в якій більшість населення – особливо молодь – думає про Україну, як свою країну»

У своєму виступі Збігнев Бжезинський також висловив думку, що Україна може стати запорукою європеізації та взірцем для розвитку Росії.

«Для цього Україна повинна по-перше цілеспрямовано провести демократизацію та консолідувати демократію в країні, а по-друге – бути країною дружньою до Росії», - пояснив геостратег, зазначивши, що такі цілі не виключають одна одну.

«Незважаючи на всі проблеми, Україна у порівнянні із Росією є більш-менш демократичною, в той час як Росія є у більшій мірі менш демократичною», - вдався до гри слів Бжезинський.

Збігнев Бжезинський також зазначив, що справа Тимошенко є наслідком погіршення якості лідерів на чолі України протягом 20-ти років незалежності.

«Подивімося на Кравчука, потім на Кучму, Ющенка, Януковича. Наскільки чітко кожен з них формулював цілі свого президентства? Якого прогресу кожен з них досяг у досягненні поставлених цілей? Наскільки ці цілі були сфокусовані на консолідації національного суверенітету та розвитку демократії?», - поставив запитання Бжезинський.

«Вдаючись до узагальнення, можна щиро сказати, що якість лідерів України радше погіршувалась, і нинішні проблеми України є наслідком цього», - зазначив Бжезинський.

Збігнев Бжезинський, колишній радник з національної безпеки президента США Джиммі Картера, вважається одним із найвпливовіших геостратегів та політичних мислителів США.


Голос Америки | Вашингтон


Постійне посилання:

http://www.voanews.com/ukrainian/news/ukraine/Brzezinski-tymoshenko-comment-132280168.html

No comments: