14 January, 2011

КГБ у дії: Один із тризубівців зник після допиту в Запоріжжі

13 січня надвечір з’явилася інформація, що двох «тризубівців» киянина Андрія Тарасенка та дніпрпетровця Сергія Борисенка звільнено після допиту в Запорізькому обласному СБУ під підписку про невиїзд. Андрій Тарасенко наразі повертається додому, а місце перебування Сергія Борисенка досі невідоме.

Андрія Тарасенка після допиту в СБУ запорізька міліція доправила до міського управління внутрішніх справ, де на нього чекала дружина і адвокат. Зараз він повертається до Києва на місце постійного проживання.


Як повідомив ГРАДу Андрій Тарасенко, він проходить як підозрюваний у справі про обезголовлення памятника Сталіну, якою займається Жовтневий РВВС м. Запоріжжя, а у справі порушеній Запорізьким обласним СБУ про підрив погруддя – як свідок.

Тарасенко відзначив, що під час допитів у міліції на нього здійснювали потужний психологічний тиск, допити проводили одночасно від шести до восьми слідчих. Вони розпитували не лише про епізоди, пов’язані з кримінальними справами, а і про статутні положення ВО «Тризуб» ім С. Бандери, громадсько-політичну діяльність організації. Тарасенку не було нічого відомо про те, що його розшукують рідні й адвокат.

Досі залишається невідомим місце перебування голови Дніпропетровського осередку ВО «Тризуб» Сергія Борисенка. Після допиту в СБУ його як і Тарасенка міліція, що його затримала і транспортувала, мала доправити до міського УВС м. Запоріжжя, де на нього вже чекала дружина і адвокат. Але цього не відбулося. Міліція пояснює це тим, що Борисенко після допиту вийшов з СБУ і сам кудись пішов.

«Тарасенко після допиту був без верхнього одягу, в понівеченому взутті. Ймовірно, що Сергій Борисенко зараз невідомо де знаходиться так само без верхнього одягу, грошей, телефону і зв’язку зі світом», - наголосив координатор ГРАДу Андрій Денисенко, який супроводжував рідних і адвоката Борисенка і Тарасенка під час розшуків у Запоріжжі.

За інформацією ГРАДу, Борисенко, як і Тарасенко проходить як свідок по вибуху пам’ятника в Запоріжжі і як підозрюваний у «страті» Сталіна. За твердженнями керівництва слідчого відділу СБУ в Запорізькій області, вранці 14 січня Борисенко мав з’явитися на допит в Запорізькому обласному СБУ.

Відомо також про звільнення під підписку про невиїзд ще двох «тризубівців» Дмитра Яроша і Ростислава Винара. Як повідомляв ГРАД, Винара допитували в Дніпропетровському ГУ МВС і про підрив Сталіна, і про спробу підпалу офісу ПР в Києві 1 січня, і про вбивство бізнесмена Брагінського 13 жовтня 2009 року.

Досі невідоме місце перебування Романа Хмари, Пилипа Тарана, Василя Лабайчука, яких мали етапувати до Запоріжжя. Можливо, вони знаходяться в управлінні міліції м. Запоріжжя.

http://dniprograd.org

No comments: