28 January, 2011

Колишній дисидент з НДР очолить відомство з архівів штазі

Новим керівником відомства з архівів штазі очолить колишній правозахисник з НДР Роланд Ян. Його кандидатуру в п’ятницю підтримали більшість депутатів Бундестагу.

Колись ним особисто займалися десятки співробітників штазі – міністерства державної безпеки колишньої НДР, тепер він керуватиме федеральним відомством, що опрацьовує архіви цієї структури. 57-річний Роланд Ян, котрий походить з Єни, був одним з найзапекліших критиків режиму у Східній Німеччині, через що зазнав численних переслідувань. Коментуючи рішення німецького парламенту, Роланд Ян зазначив, що ця посада надасть йому можливість бути захисником жертв.


Свого часу за свої політичні переконання дисидент «вилетів» з університету, де вивчав економіку. Роланда Яна відрахували після того, як він висловив протест проти позбавлення громадянства німецького барда і дисидента Вольфа Бірманна. Незважаючи на це, Роланд Ян продовжував протестувати проти режиму, відкрито підтримував польську «Солідарність». Тоді його тягали на допити, запроторювали до в'язниці. 1983 року Роланда Яна було засуджено до позбавлення волі на 22 місяці, але за кілька тижнів, після міжнародних протестів, його звільнили.

Але і після цього Роланд Ян не припинив свою опозиційну діяльність, зрештою його примусово видворили з НДР. Але навіть, перебуваючи у Західному Берліні, він продовжував підтримувати опозицію Східної Німеччини, повідомляючи у західних ЗМІ про те, що відбувалося у НДР, але навіть там за ним продовжували стежити агенти Штазі. Спочатку Роланд Ян працював вільним журналістом, згодом редактором програми «Контрасти» головного німецького суспільного мовника –телеканалу ARD. Виконувати обов'язки керівника відомства з опрацювання архівів штазі він почне з березня 20011 року.

Автор: Наталя Неділько / dpa / afp

Редактор: Володимир Медяний | dw-world.de

No comments: