16 December, 2010

Спецслужби Естонії визнали мера Таллінна небезпечним для держави

Спецслужби Естонії вважають Савісаара "агентом впливу" Москви.

Поліція безпеки Естонії (КАПО), що займається питаннями захисту державних інтересів, скерувала керівництву країни доповідь, в якій стверджується, що мер Таллінна і лідер опозиційної Центристської партії Едгар Савісаар є "агентом впливу" Москви.

Про це повідомляє у четвер, 16 грудня, агентство РИА Новости з посиланням на естонську газету Postimees.

За даними видання, ще з початку літа нинішнього року чиновники контррозвідки ставили на документах, що стосуються Савісаара, позначки "ризик для безпеки" і "агент впливу".

У доповіді, зокрема, говориться, що Савісаар через посередників просив у Москви 1,5 мільйона євро, щоб "збільшити вплив Росії в Естонії", пише газета. Ця сума точно покриває витрати на будівництво російської церкви в талліннському районі Ласнамяе, вказує Postimees.


"На терезах цього разу не просто кар'єра одного партійного політика, а обличчя всієї держави та довіра до нього. У таких випадках контррозвідка оповіщає про результати своєї роботи президента, прем'єр-міністра і міністра внутрішніх справ", - цитує видання доповідь спецслужб.

І поліція безпеки, і сам мер естонської столиці відмовилися коментувати повідомлення газети.

Центристська партія, яку очолює Савісаар, користується довірою російськомовних виборців. Прийшовши до влади в Таллінні на минулих муніципальних виборах, центристи довірили неестонцям кілька високих посад у мерії та столичних районах, чого практично не було при перебуванні при владі в місті інших партій.

Крім того, Центристська партія виступає за нормалізацію відносин з Росією. У 2004 році центристи уклали договір про співпрацю з правлячою партією в РФ Единая Россия.

korespondent.net

No comments: