04 December, 2010

Звернення проти демонтажу наметового містечка підприємців на Майдані

Представники українських громадських організацій виступили проти демонтажу наметового містечка підприємців на Майдані. Про це йдеться в зверненні організації "Новий громадянин" проти демонтажу містечка.

Ми – українські громадяни – виступаємо проти брутального демонтажу наметового містечка підприємців на Майдані. І оцінюємо такий крок влади як продовження демонтажу демократії.

Не зважаючи на внесення до Податкового Кодексу низки поправок, які зменшують його репресивний зміст, ми вважаємо неприйнятним поспішне та кулуарне ухвалення недосконалого закону, без врахування позиції громадськості. Ми наголошуємо – це наслідок закритої та не публічної політики влади, яка, ухвалюючи такі важливі рішення, ігнорує думку народу

На наше переконання, будь-які реформи повинні бути реакцією на соціально значущі проблеми, спільною відповіддю, вироблення якої передбачає врахування інтересів багатьох суспільних груп. Через некомпетентні дії Кабінету Міністрів десятки тисяч українських громадян, покинувши усе, годинами, або навіть цілодобово, змушені стояти на майданах, обороняючи своє право на роботу та гідне життя у власній країні. Тож уже нині очевидно, що такий уряд не має права на довіру – він мусить піти у відставку.


Проте Податковий кодекс – це не єдина проблема нашої державної політики. Він лише став своєрідним лакмусовим папірцем, що унаочнив її результати. Такі проблеми виникають через небажання чи нездатність Верховної Ради України та уряду виробляти і провадити державну політику, яка би відповідала інтересам більшості українських громадян. Мусимо констатувати, що керівництво держави працює винятково на себе та на окремі групи великого бізнесу. Уся нинішня система влади спрямована на те, щоб зосередити багатство країни в руках небагатьох за рахунок більшості українців.

На додачу до згортання таких демократичних свобод, як свобода слова та свобода мирних зборів, влада зазіхає на соціальні права українців: право на працю, право на житло, право на гідне життя, які є основою добробуту кожної української родини. Знизити соціальні стандарти планують завдяки ухваленню одіозних Податкового, Житлового та Трудового кодексів. Якщо ми не дочекаємося жодних позитивних зрушень, то незабаром різним соціальним групам після кожного голосування у Верховній Раді доведеться виходити на Майдан та вимагати вето.

Змінити такий стан справ можна лише за умови ухвалення нового закону про вибори народних депутатів України, який уможливить вплив виборців на особовий склад парламенту та контроль над їхніми діями. Без зміни чинного закону або в разі збереження закритих списків чи керованих владою мажоритарних виборів, що спотворюють волевиявлення, навіть дострокові парламентські вибори не вплинуть на політичну ситуацію.

Ми заявляємо про готовність підтримувати реформи в Україні та брати відповідальність за них. Ми готові платити більші податки, але маємо знати все про те, як витрачають ці кошти. Ми готові отримувати менші соціальні гарантії, але за умови, що якісні зміни влада почне із себе:

· проведе адміністративну реформу, реалізує децентралізацію влади, узаконить справедливу адміністративну процедуру та доступ до публічної інформації;

· скоротить видатки державного бюджету на управління, проведе реформу системи соціального та пенсійного забезпечення;

· ухвалить дієві антикорупційні закони і виконуватиме їх, зокрема контролюватиме доходи та витрати всіх державних службовців та політичних діячів, зробить прозорими всі бюджетні витрати та державні закупівлі та унеможливить уникнення оподаткування великого бізнесу за рахунок розміщення своїх капіталів у офшорних зонах.

Щоб вимагати чогось від громадян, влада сама повинна стати прозорою та контрольованою.

Ми закликаємо усіх громадян України і надалі активно обстоювати свої позиції, самоорганізовуватися в територіальних громадах та в громадських організаціях, провадити жорсткий суспільний контроль влади на всіх її рівнях, власноруч боротися із корупцією, займати активну позицію щодо життєво важливих суспільних проблем.

Цим відкритим зверненням ми пропонуємо усім громадянам, без будь-яких політичних чи інших “ліній розмежування”, розпочати відкриту дискусію щодо цінностей та принципів творення державної політики в Україні, та закликаємо владу до справжнього, а не удаваного діалогу із громадянським суспільством.

http://khpg.org/index.php?id=1291410012

No comments: