06 October, 2010

Україна стала ще менш привабливою для інвесторів

Згідно з дослідженням Європейської бізнес-асоціації, індекс інвестиційної привабливості України за три місяці продовжив зниження, а митні процедури та технічні бар'єри торгівлі заважають працювати інвесторам у країні.

Як передає Deutsche Welle, на думку третини опитаних представників іноземних компаній, які працюють в Україні, після виборів Президента в країні якісних змін інвестиційного клімату так і не відбулося.


Так, згідно з дослідженням Європейської бізнес-асоціації, в третьому кварталі індекс інвестиційної привабливості країни знизився з 3,25 до 3,20 за п'ятибальною шкалою.

За словами інвесторів, ситуація з відшкодуванням ПДВ поліпшилася, проте процес спрощення митних процедур та технічного регулювання і далі погіршується.

Водночас, такі показники як реформування судової системи, земельна реформа, валютне регулювання протягом кварталу залишилися без змін.

"Індекс демонструє, що минулого року в Україні інвесторів найбільше лякала нестабільність. Тепер інші фактори. Також для інвесторів проблемою залишається корупція", - повідомив директор з міжнародних зв'язків і відносин з інвесторами SCM Джок Мендоза-Вілсон.

У свою чергу, виконавчий директор Центру соціально-економічних досліджень CASE Україна Дмитро Боярчук каже, що на інвесторів посилився адміністративний тиск.

На думку Боярчука, те, що інвестори зазначають про погіршення митних процедур і технічні бар'єри, це безпосередньо пов'язано із завданнями, які поставила перед собою влада.

"Це пов'язано з тим, що було завдання від влади наповнити бюджет. І митні, і податкові органи чіплялися за все: повертали і не приймали податкові документи, аби знайти зачіпки, щоб нарахувати додаткові кошти", - пояснює Боярчук.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що вважає обсяги інвестицій в Україні недостатніми.

korespondent.net

No comments: