13 September, 2010

КГБ 2010 у дії: закривають Науковий центр історичних студій Волині

Просто на очах влада на місцях "перекриває кисень" науково-дослідним центрам, що роками працювали над тим, аби осквернені імена наших з вами дідів і прадідів були очищені від ганебного ярлика "ворог народу".

Йдеться про діяльність Наукового центру історичних студій Волині (знаходиться у стінах Волинського національного університету ім. Лесі Українки), що працював над серією науково-документальних книг “Реабілітовані історією. Волинська область” (серія входила в один із проектів Українського інституту національної памяті). Було опрацьовано величезну кількість документів, які показують, як підступно діяла машина репресій у 1939—1941 роках, кого і за що репресували після “золотого вересня” 1939-ого. Підготовлено унікальні спогади самих репресованих і нариси про них. Понад тисячу сторінок нараховують лише біографічні довідки жертв політичних репресій на Волині, є сотні ілюстрацій.


“Реабілітовані сторією” було заплановане як багатотомне виданя покликане служити відновленню історичної справедливості, ґрунтовному висвітленню трагічних подій в історії України. Водночас матеріали оприлюднили б раніше закриті для дослідників документи вищого партійно-державного керівництва СРСР та УРСР, колишніх спеціальних служб, правоохоронних органів, дозволили б по-новому подивитись на функціонування комуністичного режиму в Україні.

Але перш за все йшлося про повернення незаслужено забутих імен тих, хто боровся за свободу і незалежність України. Це ж природньо - гордитись своїми предками, а особливо, якщо це хтось із родини.

Перспективи розвитку подій станом на 13 вересня 2010 року: величезна робота істориків-науковців, краєзнавців буде зведена нанівець, сам центр розформують, а матеріали будуть грубо вилучені і українське суспільство про них ніколи не дізнається.

maidan.org.ua

P.S. Дослідження "Люстрація або Україна під владою КГБ"

No comments: