26 May, 2010

НАТО назвало поведінку України безпрецедентною

Учасники засідання спільної робочої групи Україна-НАТО обговорять у Києві питання проведення військової реформи та зміцнення національної безпеки України.

Про це повідомив на брифінгу у вівторок, 25 травня, прес-секретар МЗС України Олександр Дікусаров.

Засідання спільної робочої групи Україна-НАТО з питань воєнної реформи відбудеться за участю заступника міністра закордонних справ України Костянтина Єлісєєва. Делегацію НАТО очолює заступник генерального секретаря НАТО з питань оборонної політики та планування Іржи Шедіві.

МЗС України надає великого значення засіданню спільної робочої групи, оскільки вважає, що питання, які там обговорюватимуться, дуже актуальні і покликані сприяти зміцненню національної безпеки шляхом просування реформ в секторі безпеки і оборони.

Тим часом, У НАТО називають "безпрецедентною" ситуацію, коли країна виконує Річну національну програму (РНП) підготовки до вступу в Організацію Північноатлантичного договору без подальшого наміру набуття членства в Альянсі, заявив заступник Генерального секретаря НАТО з питань оборонної політики та планування Іржи Шедіві під час зустрічі з журналістами в Києві.


Він наголосив, що в НАТО вважають внутрішньою справою України і поважають суверенне рішення керівництва держави щодо набуття позаблокового статусу, про що заявляє Президент України Віктор Янукович.

Водночас, Шедіві заявив: "Цей досвід є безпрецедентним, щоб працювати в рамках ГНП, але не прагнути інтегруватися до Альянсу". Заступник Генсека НАТО також зауважив, що РНП є національним документом, який розробляється і виконується самою країною, а НАТО тільки сприяє в проведенні цієї програми в життя. Шедіві також висловив розуміння, що в умовах зміни зовнішньополітичного курсу керівництво України вважає за доцільне переглянути наявну нормативно-правову базу, зокрема, у питаннях співпраці з НАТО. Після того, як ці питання буде опрацьовано, українська сторона може оприлюднити свої ініціативи щодо коригування подальшої співпраці з НАТО, і спільними зусиллями це буде уточнено залежно від зовнішньополітичного курсу керівництва України.

"Але найголовніше - це не назва документів, а їх зміст, який має бути практичним і прагматичним", - зазначив заступник генсека НАТО. Він також наголосив, що керівництво України запевнило альянс, що, незважаючи на стратегічну зміну української зовнішньої політики, це не вплине на подальшу співпрацю у сфері здійснення оборонної реформи. У зв'язку з цим Шедіві заявив, що керівництво НАТО також отримало запевнення від української влади про продовження участі військовослужбовців Збройних сил України у всіх чотирьох операціях під проводом НАТО.

"Ми завжди закликали Україну підвищити оборонне фінансування по лінії реформування Збройних сил", - сказав також Шедіві, зауваживши, що в Україні виділялося недостатньо коштів у цьому напрямку для того, щоб досягати поставлених цілей та завдань. Ми також закликаємо Україну більш динамічно трансформувати Збройні сили, що також включає і скорочення армії", - додав представник альянсу.

Раніше Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен заявляв, що позиція НАТО щодо того, що Україна одного разу може стати членом альянсу, залишається незмінною, але Україні слід самій вирішити, чи хоче вона цього.

У грудні 2008 року НАТО запропонувало Україні новий формат відносин в рамках так званої Річної національної програми з підготовки до членства в альянсі після того, як країні було відмовлено в приєднанні до Плану дій з членства в НАТО.

korespondent.net

No comments: