03 May, 2010

СБУ = КГБ або студентів "обробляють" вузи й СБУ за участь в акціях

За участь у політичних і громадських акціях студентів викликають до адміністрації вишів, затримують правоохоронці, а зі столичними студентами працює навіть СБУ.

Про це говорять самі студенти, передає Радіо "Свобода".

Директор Інституту правового регулювання суспільства Олександр Данилюк таких випадків нарахував декілька десятків.


Він зазначає, що оскарження рішення про виключення студентів не врегульовані. Деякі суди розглядають ці питання в рамках цивільного судочинства, а деякі - в рамках адміністративного. Крім того, немає часових рамок ухвалення рішення з цих питань.

"Сам факт подання позову студента щодо оскарження рішення про його відрахування має зупиняти дію наказу про його відрахування. В іншому випадку цей студент стає заручником судової тяганини, яка може тривати роками", - зазначив Данилюк.

Він розповів, що минулого року був такий випадок у Київському національному університеті імені Тараса Шевченка, "коли за невиконання навчального плану був відрахований студент, із яким перед тим адміністрація проводила розмову щодо його неправильних політичних поглядів".

У свою чергу, представники Всеукраїнської профспілки студентів, аспірантів та молодих спеціалістів "Моноліт" звернулися до народних депутатів із пропозицією створити Громадську експертну апеляційну раду при Верховній Раді, яка б контролювала незаконне відрахування студентів із вищих навчальних закладів та методи тиску.

Як розповів член цієї профспілки Тарас Макляк, "цей орган не має займатися, наприклад, питанням відрахування студента за невиконання навчального плану".

"Але коли вже йдуть погрози: ти краще не бери участі в цій акції, ми тебе відрахуємо, - тоді людина уже може звернутися до експертної ради і заявити офіційно про такі методи тиску", - пояснив він.

Голова комітету ВР з питань науки і освіти Володимир Полохало (БЮТ) готовий підтримати цю пропозицію, але зазначає, що й нині за законом "Про студентське самоврядування" відрахувати студента можуть лише за погодженням із органом студентського самоврядування.

Депутат від НУНС Тарас Стецьків вважає утиски студентів за політичні погляди тривожним дзвіночком, який "рано чи пізно може призвести до репресій".

А депутат коаліції, комуніст Олександр Голуб каже, що ця ситуація надумана.

"Поки що таких великих акцій, завдяки яким студенти не вчилися протягом там певного часу, не відбулося в Україні. І тому казати, що їх за це звільняють, - абсурдно. Інша справа, що, можливо, деякі студенти використали політичні моменти в державі, щоб прогуляти лекції та не вчитися, - і на них викладачі певним чином реагують, як мають реагувати", - заявив він.

pravda.com.ua

No comments: