26 April, 2010

Meet Factory má další galerii, kavárnu, novou akustiku i fasádu

Praha - Kulturní továrna Meet Factory má nové výstavní prostory a akusticky a technicky vylepšený hlavní sál, který slouží divadlu i hudbě. V domě také vznikla nová kavárna a objekt dostal novou fasádu. "Akustika v sále je teď na vysoké úrovni, v Praze nemá konkurenci, vyhovuje i těm nejvyšším nárokům pořadatelů hudebních i divadelních produkcí," řekl dnes ČTK hudební dramaturg Meet Factory Petr Kaláb.

Proti jiným pražským klubům má Meet Factory výhodu v tom, že leží mimo obytnou zónu, a nemusí tedy končit ve 22:00 a řešit, zda hudební produkce nevadí sousedům. Zatěžkávací zkouškou bude od pátku do neděle Festival Sperm, který se vrací po roční přestávce a který uvádí především progresivní elektronickou hudbu. Hostováním Spermu chtějí dramaturgové Meet Factory nalákat nové návštěvníky, předvést své možnosti a nový kvalitní zvuk.


"Během tří dnů vystoupí 20 hudebních a audiovizuálních projektů, festival zahrnuje i výstavu současných českých umělců nebo sekci projekcí ve spolupráci s Bio Oko. Festival letos mimo jiné mapuje nové trendy v živém vystupování s elektronickou hudbou," řekl ČTK ředitel festivalu a hudební dramaturg Meet Factory Michal Brenner.

Kapacita sálu je teď 1000 lidí, do celého domu i s divadelním sálem pak může přijít najednou až 1200 návštěvníků. Hudebních akcí by chtěli v Meet Factory uspořádat až deset do měsíce.

Centrum současného umění vzniklé před třemi lety v bývalé administrativní budově Českých drah na Smíchově slouží především výtvarnému umění, poskytuje rezidenční prostory zahraničním umělcům. Další galerijní prostor teď otevřela v přilehlé budově bývalé kotelny. Galerie Kostka je určena především pro krátkodobější výtvarné projekty, řekl ČTK dramaturg Meet Factory Jan Horák.

Meet Factory otevřeli na podzim roku 2007 David Černý, David Koller a Alice Nellis, kteří jsou ve správní radě obecně prospěšné společnosti. Základním cílem instituce je rozvíjet a provozovat umělecké centrum prolínajících se žánrů a tvůrčích skupin.

Myšlenka na podobné centrum je už z roku 2001, tehdy je chtěl Černý vytvořit z bývalé továrny na pražskou šunku v Holešovicích s posláním zapojit Prahu do mezinárodní spolupráce na současné umělecké scéně ve světě. Povodně v roce 2002 tyto plány zbořily. V roce 2007 se rekonstruoval industriální objekt v Praze 5, který má společnost v nájmu na základě smlouvy s Prahou. Praha továrnu také finančně podporuje, letos například dostala dvouletý grant, v tomto a příštím roce bude čerpat po 5,5 milionu korun.

Author: ČTK, 22.04.10 21:55 | archiweb.cz


P.S. Детальніше про підтримку культури і мистецтва у Чехії читайте у наших статтях:

No comments: