01 April, 2010

Більше демократії в ЄС: «Європейська громадянська ініціатива»

Кожен громадянин ЄС отримає право безпосередньо подавати до Єврокомісії свої пропозиції для нових законів. Така можливість відкриється в рамках «Європейської громадянської ініціативи», яку днями представили в Брюсселі.

Для багатьох європейців ЄС – це передусім гігантська бюрократична машина, далека від клопотів простого люду. А вплинути на неї прості громадяни можуть поки лише через вибори Європейського парламенту. Однак уже цього року такий стан речей може змінитися.


Перепони й переваги

Європейська комісія планує запровадити в ЄС додатковий елемент базової демократії, який має назву «Європейська громадянська ініціатива». Щоправда, представлена ідея має, на переконання багатьох оглядачів, великі перепони для втілення в життя. Адже для того, аби громадяни могли ініціювати той чи інший закон, їм треба зібрати мільйон підписів у щонайменше дев’яти державах Євросоюзу.

Попри такий значний бар’єр комісар ЄС з питань управління та міжустановчих відносин Марос Сефковіч переконаний, що «Європейська громадянська ініціатива» означає справжній прогрес у демократичному житті Євросоюзу. «У такий спосіб ми можемо наблизити Європу до громадян. І ми даємо громадянам в руки новий інструмент. Вони зможуть самі вирішувати порядок денний».

Розгляд не є обов’язковим

З останнім твердженням Сефковіча погодитися непросто, адже окрім мільйона підписів з дев’яти країн ЄС ідея про громадянську ініціативу не передбачає обов’язковості прийняття вимог громадян. Тобто, Єврокомісії відкривається перспектива розглянути ці вимоги й відреагувати на них законопроектом. Але вона не повинна цього робити.

Сефковіч вважає, що громадянську ініціативу можуть запровадити в ЄС вже цього року. Адже вона є одним з нововведень, які передбачені Лісабонською угодою про реформу Євросоюзу. Спершу, однак, вона має пройти розгляд і схвалення в усіх країнах спільноти і в Єропарламенті.

У багатьох європейських політиків вже з’явилися побоювання, що запровадження механізму громадянської ініціативи може викликати завеликі очікування у мешканців ЄС. «Єврокомісія повинна у будь-якому разі робити прогноз про те, чи матиме та чи інша ініціатива перспективу на успіх. І робити це слід ще до того, як громадяни починають збір підписів, щоб пізніше не було розчарованих», - переконаний Рамон Атондо, представник іспанських соціалістів у Європейському парламенті.

Що буде з абсурдними ідеями?

Поки незрозуміло, чи справді робитиме такі прогнози Єврокомісія. Але як вона буде поводитися з ініціативами, які є несерйозними чи провокативними? Приміром, що буде, якщо громадяни захочуть повернення до смертної кари? «Несерйозні ініціативи Єврокомісія не буде приймати, тому вони приречені на провал. Якщо вимагатиметься запровадження смертної кари, то зрозуміло, що треба спершу думати й захищати європейські цінності. Тому ініціативи, які йдуть в розріз з європейськими цінностями, просто не будуть навіть розглядатися», - каже єврокомісар Сефковіч.

Перша ініціатива – на захист неробочої неділі

А от, приміром, ініціатива проти вступу тієї чи іншої країни до Євросоюзу, має шанси на успіх, каже європейський чиновник. Але поки – це тільки теоретичний випадок. А на практиці вимальовується, що першою громадянською ініціативою в ЄС стане ідея захисту вихідного дня неділі. Церква, профспілки та багато громадських організацій вже сьогодні готові збирати за це підписи.

Автори: Крістоф Гассельбах/Леся Юрченко Редактор: Роман Гончаренко | dw-world.de

No comments: