18 March, 2010

Посібники нацистів чи борці проти режиму Сталіна?

16 березня ветерани Другої світової війни щороку покладають квіти до пам'ятника на вшанування пам'яті їхніх друзів і товаришів, які захищали Латвію від радянських окупантів.

Для когось це прояв пошани до людей, які хоробро боролися проти сталінського терору.

Інші - шанування солдатів СС, адже всі вони служили в гітлерівській армії і носили строї Ваффен СС, прирівнюють до возвеличення нацистської Німеччини.

Більшість ветеранів в часи війни були підлітками, яких забрали в армію примусово.

86-річний Вісвальдіс Лаціс був одним із тих молодих рекрутів.

"Більше 100 тисяч латвійців були мобілізовані до німецької армії, або так званої Ваффен СС. Приблизно 40-50 тисяч із нас полягли, або були вислані в гулаги, де померли. То чому ж нам не можна віддати шану тим, хто боровся за нашу незалежну Латвію? Ми не були за Гітлера, ми були проти Сталіна."

У минулому ця подія не раз супроводжувалася сутичками між латвійськими правими екстремістами і російськими ультранаціоналістами, через що мерія Риги забороняла покладання квітів і ходу.

Однак після скарг про порушення прав людини заборону було скасовано.

Арешт напередодні цих подій у Ризі лідера однієї з екстремістських російських організацій для багатьох став причиною для занепокоєння з приводу того, що активісти знову спробують порушити громадський спокій у Латвії і зчинити насильство на вулицях Риги.

Деміен МакГінесс | bbc.ua

No comments: