28 March, 2010

Нова загроза комунізма: московський патріархат перевербовує укранські церкви

У четвер у Києво-Печерській лаврі під головуванням предстоятеля УПЦ МП митрополита Київського і всієї України Володимира відбулося перше засідання комісії Міжсоборної присутності з питань протидії церковним розколам і їх подолання.

Заступник голови комісії, голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського патріархату митрополит Волоколамський Іларіон вважає, що "політичні причини поширення розколу в Україні йдуть у минуле - і можна очікувати повернення з невизнаного світовим православ'ям Київського патріархату в лоно канонічної Української православної церкви Московського патріархату тисяч розкольників".

"В даний час на Україні складається сприятлива ситуація для подолання розколу: йдуть у минуле ті політичні причини, які зумовили поширення розколу. Зараз вони не актуальні. Дедалі популярнішими стають ідеї інтеграції, а не роз'єднання", - зазначив митрополит Іларіон.

За його словами, "самі розкольники все більше усвідомлюють безперспективність шляху розколу". "Багато хто з них хотіли б повернутися в лоно церкви. Процес повернення вже йде", - констатував ієрарх.

Він привів у приклад Вінницьку область, яку відвідував напередодні і де "в лоно церкви" повернулися сім парафій "так званого Київського патріархату". Подібні процеси відбуваються і в інших областях України, додав митрополит Іларіон.

korespondent.net

No comments: