26 February, 2010

Odpůrci komunismu chtějí soud pro zločiny komunismu

Praha - V Evropě by měl vzniknout nový mezinárodní tribunál, který by soudil nepromlčitelné komunistické zločiny proti lidskosti. Shodli se na tom v závěrečné deklaraci účastníci konference o zločinech komunistických režimů, která dnes skončila v Praze.

"Jelikož zločiny proti lidskosti spáchané komunistickými režimy nespadají do jurisdikce existujících mezinárodních soudů, voláme po vytvoření nového mezinárodního soudu se sídlem v Evropské unii," uvádí se v jedenáctibodové deklaraci.

Komunistické zločiny proti lidskosti musejí podle účastníků konference být souzeny stejně jako nacistické zločiny nebo zločiny v bývalé Jugoslávii. Autoři deklarace odmítli klást rovnítko mezi konkrétní zločiny obou totalitních režimů, každý z nich ale musí být posouzen a odsouzen podle jejich charakteru.

Evropská komise by měla podle deklarace rámcovým rozhodnutím zakázat popírání nebo zpochybňování zločinů komunismu, což už platí pro nacistické zločiny. Deklarace současně uvádí, že komunistická ideologie a právo jsou jsou v rozporu s evropskou úmluvou o lidských právech a Listinou základních práv EU.

Účastníci konference se rovněž vyslovili pro vybudování evropského Památníku obětí komunismu, jehož americká podoba vznikla loni ve Washingtonu. Podpořili vyhlášení 23. srpna, tedy dne výročí rusko-německého paktu Molotov-Ribbentrop z roku 1939, za Den památky obětí všech totalitních a autoritářských režimů. Vyzvali také evropské země k přijetí takových opatření, aby oběti komunistických zločinů neměly nižší důchody a sociální zabezpečení než usvědčení pachatelé těchto zločinů, a k vytvoření Platformy evropské paměti a svědomí.

Konference i v tomto navazovala na loňskou rezoluci Evropského parlamentu, která odsoudila zločiny totalitních a autoritářských režimů, nebo na obdobnou rezoluci Parlamentního shromáždění Rady Evropy z roku 2006. Předloni na konferenci v české metropoli její účastníci v Pražské deklaraci vyzvali evropské národní parlamenty, aby zákonem uznaly zločiny komunismu za zločiny proti lidskosti, a umožnily tak odsouzení jejich pachatelů.

Autor: ČTK www.ctk.cz

No comments: