24 February, 2010

ООН звинуватила Австралію в порушенні прав аборигенів

Заборона на порнографію і вживання міцних спиртних напоїв для аборигенів Австралії порушує права нечисленного корінного населення Зеленого континенту.

Про це йдеться у спеціальній доповіді експерта ООН Джеймса Анайа.

"Заходи призначені виключно для корінних жителів і порушують їхні права і свободи. Вони применшують права членів спільноти аборигенів на самовизначення і можливість самостійно приймати рішення з питань управління цим співтовариством", - вказується в документі.

Анайа є спеціальним доповідачем ООН з питання про становище в галузі прав людини та основних свобод корінних народів. У серпні минулого року він побував в Австралії. За результатами своєї поїздки Анайа підготував доповідь, яку буде оприлюднено наступного тижня.

У 2007 році уряд Австралії скасував введений раніше закон про расову дискримінацію, згідно з яким аборигени "зрівнювалися" в правах з європейцями, які заселили материк.

У своїй заяві Анайа також зазначив, що дані заходи є "несумісними" із міжнародними зобов'язаннями країни з дотримання прав людини і ніяк не позначилися на якісному поліпшенню життя корінного населення континенту.

"Хіба заборона на вживання алкоголю якось скоротила попит на нього?!", - Додав спецдоповідач.

Аборигени складають меншість у населенні Австралії - приблизно 2%, і саме ця частина населення країни вважається найбільш незахищеною у соціальному плані.

Вони живуть у середньому на 17 років менше, ніж інші громадяни країни, причому часто через виліковні або через захворювання, які не вважаються у даний час смертельними, таких як діабет або запалення легенів.

У лютому 2008 року прем'єр-міністр Австралії Кевін Радд перепросив корінне населення країни за "найглибші біди і образи", нанесені політикою минулих років.

korespondent.net

No comments: