17 February, 2010

В Україні заборонили російський фільм Ми з майбутнього-2

Відділ Держрегулювання кіновідеопрокату Міністерства культури України, що видає прокатні посвідчення, заборонив до показу російський фільм Ми з майбутнього - 2, повідомляє газета Сегодня.

"Близько місяця тому наші експерти переглянули фільм і не рекомендували його до показу на території України, - цитує газета слова начальника цього відділу Лідії Клименко. - З тих пір нічого не змінилося - до нас більше ніхто не звертався".

Раніше про заборону картини Ми з майбутнього-2 в Україні в коментарі газеті Комсомольська правда в Україні розповіла генеральний продюсер фільму Людмила Кукоба.

"Днями нам надійшов лист із міністерства. Там говориться, що фільм до показу не рекомендовано. Такого ж листа отримали і прокатники, які, наскільки я знаю, дуже чекали на наш фільм. Загалом, українці Ми з майбутнього-2 не побачать" , - сказала Кукоба.

У свою чергу голова Державної служби кінематографії Ганна Чміль пояснила, що не сподобалося експертам.

"Те, як показано життя УПА - скоріше фантазії творців фільму. - Розповіла Чміль. - А те, як у фільмі освітлено поведінку командирів - просто перенесення російського менталітету - з усім цим самогоном і розстрілом в ямі без суду і слідства. Також у фільмі видно розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Звичайно, я розумію, що в кіно все закінчується дружбою. Але мене таке трактування ролей - раз українець, то або бандерівець, або зрадник, - як українку ображає і принижує. Це або неофітство, або політична позиція. У будь-якому разі поваги це не викликає ".

Нагадаємо, що про можливу заборону фільму Ми з майбутнього-2 в Україні повідомлялося ще в січні 2009 року. Тоді в Міністерстві культури і туризму України розгорілися дискусії довколо картини: частина експертів вважали, що фільм ображає національні почуття українців, а також може зіпсувати відносини України з Росією.

На думку кінокритика Ярослава Підгори-Гвяздовского, фільм порушує кілька пунктів документа, яким керуються при видачі ліцензії фільмам. Йдеться про пропаганду фашизму та неофашизму, приниження нації або особистості за національною ознакою і про розпалювання національної ворожнечі.

Незважаючи на рішення Мінкультури, на початку лютого в Києві відбувся неофіційний допрем'єрний показ фільму Ми з майбутнього-2. Як повідомляє ТСН.ua, показ був напівтаємним, знімати на камери дозволялося лише нейтральні фрагменти фільму. У крамольних моментах автори фільму камеру затуляли спиною.

Події стрічки розгортаються в Західній Україні. Туди приїжджають студенти з Росії для реконструкції битви у Бродівському котлі 44-го року. Як передає ТСН.ua, українці зображені радикальними націоналістами, які воюють тільки на німецькій стороні, а росіян називають окупантами.

Росіян ще перед приїздом в Україну попереджають, що їх в Україні будуть називати тільки москалями. На зауваження, що це не зовсім правда, автори кіно повідомили, що це художній фільм, а не документальний.

У фільмі знялися відомі українські актори - Остап і Дмитро Ступки, син і онук Богдана Ступки. Остап Ступка, який зіграв роль досить жорстокого члена УПА, зізнався, що з батьком про роль не радився.

Він сказав, що погодився на роль відразу, тому що в Україні кіно не знімають. Остап Ступка заявляє, що ідеологічні нюанси - це одне, а робота і гонорар - інше.

Тим часом ТСН.ua відзначає: "через УПА пройшло тридцять п'ять тисяч людей, і не лише українців. Через армію Власова, що добровільно воювала на боці нацистів, - чи не півтори сотні тисяч. Але про це Москва тепер чомусь не знімає фільми ".

korespondent.net

No comments: