28 January, 2010

The Wall Street Journal: Україні потрібна підтримка Заходу

Автор статті у The Wall Streeet Journal Метью Камінскі пригадує, як у 2004 Україна своєю Помаранчевою революцією захопила уяву цілого світу. Нинішні президентські вибори - перші від часу тих драматичних подій - виглядають здалеку сумним епілогом.

Популярність Віктора Ющенка впала до жирності кефіру - 5.5%. Ще більшої образи йому додає те, що саме Віктор Янукович, який намагався у 2004 вкрасти в нього перемогу за допомоги Владіміра Путіна, став фаворитом після першого туру голосування.

The Wall Streeet Journal стверджує, що через 20 років після падіння Берлінського муру у Європі почала з'являтися нова лінія розподілу. По один бік опинилися вільні країни елітних західних клубів - Європейського Союзу і НАТО, а також ті, що ось-ось мають до тих клубів ускочити. А по інший - простяглася авторитарна пустка, від Білорусі до Кавказу та Центральної Азії.

Україна залишається сратегічно важливою, - стверджує видання, - заможна і вільна Україна була б тією умовою, за якої Росія не змогла відновити в регіоні своє панування. Однак, попри вільну пресу, свободу слова та різномаїття політичних партій, що категорично відрізняє сьогодні Україну від Росії, Захід занепокоєний віддаленням Києва від демократичних норм.

Змальовуючи пана Януковича, видання помічає, що у порівнянні з 2004 він став упевненішим і менш кострубатим. Він обіцяє західним дипломатам, що не продасть Україну Москві і просить їхньої допомоги, як важеля протистояння нахабному сусідові. Не менший подив у світу викликає Юлія Тимошенко, адже до того, як стати героїнею на націоналістичному заході України, вона була тіньовою російськомовною газовою баронесою, що заробила мільярди у перші пострадянські роки.

Як пише The Wall Streeet Journal, сповнена суперечностей Україна, її хаотичне помаранчеве керівництво, економічні проблеми і глибоко вкорінена корупція розчарували Захід. Вашингтон і Брюссель страждають від того, що в обох столицях називають "втомою від України".

Сьогодні Україна вийшла з моди і у Брюсселі, і у Вашингтоні. Добре вторований шлях, яким на захід рушили її центрально-європейські сусіди, Києву, як виглядає, не підійшов.

Прийшовши до влади, Барак Обама віддав взаємини з Україною і Грузією Джо Байдену, відмовившися від візитів до Києва і Тбілісі. Пропозиція НАТО втратила свою силу. А Європейський Союз, втомлений від власних стратегічних проблем, хапається за будь-яке пояснення, аби зачинити перед Україною двері.

Однак поміж дипломатів ще залишилися ті, що хочуть "перезавантажити" взаємини з Києвом, як США зробили це із Росією. Вони вважають, що, як показали вибори, українці справді хочуть, аби їхні політики збудували дієву демократичну державу, інтегровану із Заходом. І саме тому їм треба допомогти.

bbc.ua

No comments: