29 January, 2010

Foodwatch критикує оманливу рекламу готових чайних напоїв

На перший погляд здається, що вони корисні для здоров’я. Однак насправді це не так. В оману споживачів вводить неправдива реклама готових фруктово-чайних напоїв, стверджують захисники прав споживачів з Foodwatch.

Більшість так званих «чайних напоїв для доброго самопочуття» містять мінімальний відсоток заявлених у назві складників. Натомість непомірно багато цукру. На це звернули увагу захисники прав споживачів з міжнародної організації Foodwatch. «Такі напої дбають про добре самопочуття хіба що самих виробників, коли до їхньої каси падає дзвінка монета», - критикує речник організації Генрік Дюкер. На його переконання, це справжнісіньке обдурювання споживача.

Чаєм і не пахне

Foodwatch дослідила продукти багатьох виробників. З’ясувалося, що насправді за вмістом фруктів, заявлених у назвах напоїв, як правило, приховуються звичайні ароматизатори. А реальний вміст чаю, відомого своїми антиоксидантними властивостями, становить іноді менше одного відсотка. Натомість до напоїв щедро додається цукор, що за вмістом можна порівняти з відомими «кока-колою» чи «фантою».

У дослідженні критикуються такі виробники, як Nestle, Lipton, Volvic, Gerolsteiner. Приміром, у напої із зеленого чаю з лимоном та фізалісом сам чай становить лише 15 відсотків, а слідів фізалісу узагалі не виявили – лише ароматизатори. Утім, зображений на упаковці фізаліс вводить в оману споживачів. Крім того, як виявилося, у дволітровій упаковці такого готового чайного напою міститься цілих 47 кубиків цурку.

Краще самому

Foodwatch закликала споживачів остерігатися оманливої реклами та упаковок, які обіцяють «оздоровчу силу природи», «освіжаючий ефект» та «добре самопочуття». Адже за красивими обіцянками часто може міститися калорійний напій зі штучними добавками. Експерти рекомендують: найкраще приготувати улюблений чай самому і додати до нього природні сушені фрукти або трави до смаку.

Христина Ніколайчук / Тетяна Бондаренко/ dpa / afpd | dw-world.de

No comments: