22 January, 2010

Che Guevara se v 60. letech skrýval na Benešovsku

Praha - Argentinsko-kubánský revolucionář Ernesto Che Guevara se na jaře 1966 skrýval v obci Ládví na Beneševsku. V jedné z tamních vil pod cizím jménem žil pět měsíců, informovala dnešní Mladá fronta Dnes (MfD).

Revolucionář odcestoval do střední Evropy na tak dlouho jen proto, aby strávil několik týdnů se svou přítelkyní, východoněmeckou agentkou Tanjou. V tehdejším Československu si od března do července 1966 současně léčil i astma.

Che Guevara se ukrýval na jednom z konspiračních míst, která měla k dispozici tehdejší československá rozvědka. Oholil si vousy a vlasy a nosil silné brýle, uvedl deník.

Místo úkrytu se serveru iDnes.cz podařilo potvrdit až po několikaměsíčním pátrání v archivech. "Vaše indicie považuji za relevantní," řekl historik Prokop Tomek z Vojenského historického ústavu.

Vilu, v níž Che Guevara žil, stát prodal v roce 1978. Současný majitel serveru iDnes.cz řekl, že o tom, kdo v jeho domě kdysi přebýval, neměl ani tušení. Nynější místostarosta Kamenice Jiří Česal o Che Guevarově pobytu v Ládví ví. "Místní si na Kubánce pamatují," řekl Česal.

Jeden z hlavních důkazů o revolucionářově pobytu v ČSSR poskytly jeho vlastní zápisky publikované ve španělsky psané knize Poznámky z Prahy. Důležité je i svědectví bývalého agenta kubánské rozvědky, diplomata Joseho Luise Ojalva, jenž měl Che Guevarův utajený pobyt plně na starosti.

Všechny indicie se propojily díky informacím ze složky Che Guevarovy milenky Tamary Bunkeové, známé pod přezdívkou Tanja. Svazek je v Archivu bezpečnostních složek, uvedl deník.

Československá tajná služba Bunkeovou vycvičila, poskytla jí falešnou identitu a vyrobila cestovní pasy s nepravými vízy. Takzvanou instruktáž Tanja absolvovala právě ve vile v Ládví.

Che Guevara odjel z Československa 19. července 1966 s uruguayským pasem na jméno Ramón Benitez. Vlakem z Prahy jel do Vídně, kde přesedl na vlak do Ženevy, odtud pak jel do Curychu. Poté odletěl přes Moskvu do Havany.

Autor: ČTK | www.ctk.cz

No comments: