22 January, 2010

Степан Бандера - Герой України

Президент Віктор Ющенко нагородив Степана Бандеру найвищою державною нагородою України - званням Героя України. Відповідний указ підписано з нагоди Дня соборності, що відзначається 22 січня.

В указі президента сказано: "За незламність духу у відстоюванні національної ідеї, виявлені героїзм і самопожертву у боротьбі за незалежну Українську державу постановляю: присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена Держави Бандері Степану Андрійовичу - провідникові Організації українських націоналістів (посмертно)".

Як сказав Віктор Ющенко, такого указу чекали мільйони українців і багато років.

Степана Бандеру, керівника Організації українських націоналістів, вважають ідеологом українського національного руху 20-го століття.

22 січня 1918 року у Києві було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку було проголошено суверенною і незалежною державою.

1919 року, у той самий день на Софіївській площі у Києві було проголошено Акт Соборності українських земель - акт возз'єднання Української Народної Республіки і Західно-Української Народної Республіки.

Однак це об'єднання тривало недовго, незалежність не вдалося втримати, а землі знову були окуповані та поділені. Але історики наголошують, що возз'єднання відбулося передусім у свідомості українців.

У наступні роки 22 січня увійшло в історію іншими знаменними подіями.

22 січня 1978 року на знак протесту проти політики СРСР біля могили Тараса Шевченка у Каневі на Черкащині вчинив акт самоспалення Олекса Гірник із Калуша.

22 січня 1990 року сотні тисяч українців, взявшись за руки, утворили "живий ланцюг" від Києва до Львова на підтримку Акту Собороності.

Суперечливий герой


Указ президента Ющенка, за прогнозами оглядачів, викличе гостру критику Кремля, який звинувачує нинішнього керівника української держави у спробах переписати історію. Постать Степана Бандери, як і інших представників національно-визвольного руху України, у нинішній Росії розглядають крізь призму радянської історичної науки.

Відразу після появи президентського указу опозиційна Партія регіонів оприлюднила заяву для преси, у якій критикує присудження Степану Бандері звання Героя України як таке, що здатне ще більше розколоти країну.

Партія регіонів зазначає в заяві, що Віктор Ющенко мав би бути президентом усієї України, а не її окремої частини.

bbc.ua

No comments: