31 January, 2010

Під час судів над представниками окупаційних режимів ми діяли як правова держава – посол Естонії

Київ – Розписані нецензурними словами пам’ятники Невідомим солдатам і спотворені монументи Леніну – саме так виглядає нині декомунізація і боротьба з радянською символікою в Україні.

Професор історії Юрій Шаповал вважає, що Україна мала розпочати декомунізацію відразу після відновлення Незалежності, але ні держава (якою керували радянські номенклатурні працівники), ні суспільство (яке лишень народжувалось) тоді не приділили цьому увагу. Перший серйозний крок зроблено лише тепер, коли проведено суд над організаторами Голодомору. Тим часом, Естонія, колишня «товаришка по соціалістичному табору», нині – член Євросоюзу і НАТО, позбулась комуністичного минулого завдяки зусиллям держави, суспільства, науки та права. Про це київська кореспондентка Радіо Свобода Богдана Костюк розмовляла з Послом Естонії в Україні Яано Гейном.

Місце злочину: Естонія. Час злочину: 1940 – 1991 роки. Склад злочину: діяння, скоєні конкретними представниками окупаційних нацистського і радянського режимів проти людства.

Як розповідає Посол Гейн, «це не було так, що звинувачена якась військова частина чи якийсь осередок нацистської чи комуністичної партії. Ні, це були конкретні люди, донині живі, готові давати свідчення щодо злодіянь, скоєних ними проти конкретних осіб чи родин, які, в свою чергу, також живі і можуть дати свідчення. Або ж про факт злодіяння чи склад злочину говорять зібрані факти і докази. Під час судових процесів зчинявся великий галас. Адже одним із обвинувачених був дворідний брат Президента Леннарта Меррі – герой Радянського Союзу Артур Меррі. Він у 1949 році на одному з естонських островів (Ійва) брав участь у каральних операціях. Наголошую: Естонія діяла і діє як правова держава, в якій приналежність обвинуваченого до правлячої партії або родини Президента не звільняє від відповідальності.

Радіо Свобода: Пане Посол, Ви – один із тих, хто збирав докази, і хто знає про діяльність комісії, створеної для збирання оцих доказів і фактів. Чому було обрано саме такий варіант декомунізації?

– Ми для себе вибрали саме цей шлях, запропонований першим Президентом Естонії – на жаль, нині покійним – Леннартом Мері: створити міжнародну комісію істориків і правників. До її складу увійшли німці, росіяни, англійці, американці, естонці. Керівником комісії став патріарх фінської дипломатії Макс Якобссон. Комісія досліджувала й аналізувала виключно факти. Її члени зібрали і передали до суду величезний факталогічний матеріал на тему «злочини проти людства», скоєні в окупаційний час на території Естонії.

– Суди тривають, і з боку Росії чути звинувачення на адресу Естонії щодо заангажованості членів Комісії і судів, щодо антиросійського спрямування їхньої діяльності, щодо паплюження здобутків соціалізму. Ваша відповідь?

– Розвинений соціалізм чи нерозвинений соціалізм – неважливо, як називався той лад. Але це був тоталітаризм, в якому панувала ідеологія диктату і поневолення окремих осіб і цілих народів. Зрозуміло, що звинуватити у злочинах режиму російський народ чи слов’ян не можна, це неправильно. Ніколи не можна так сказати!

Посол Яан Гейн каже, що естонський досвід дозволяє провадити неупереджене слідство, збір доказів проти злочинного радянського режиму. І це – спільна справа науковців, суспільства і влади задля спільного очищення і звільнення державної свідомості від тоталітарної спадщини.

Богдана Костюк | radiosvoboda.org

No comments: