23 January, 2010

BBC: Хто кого підтримує у другому турі

Комуністична партія, чий лідер Петро Симоненко здобув у першому турі виборів менше 4% голосів, заявила, що готова у другому турі президентських виборів підтримати лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

Комуністи вважають, що Янукович декларує альтернативну помаранчевій владі політику, а Юлія Тимошенко є послідовником політики Віктора Ющенка.

КПУ заявила, що передвиборча програма Віктора Януковича багато у чому збігається із програмою Компартії.

"Сьогодні, коли над Україною нависла реальна загроза втрати державного суверенітету, остаточного перетворення її якщо не в колонію, то у протекторат західних монополістичних сил, маріонетку НАТО, подальшого нав’язування суспільству націонал-шовіністичної ідеології, героїзації ОУН-УПА, позиція Партії регіонів та її лідера дає певні підстави сподіватися на те, що цю загрозу вдасться відвернути”, - сказано у заяві КПУ.

Кандидат у президенти, прем'єр Юлія Тимошенко, заявила, що вона лишається відкритою для співпраці з усіма демократичними кандидатами, які балотувалися у президенти у першому турі виборів.

"У нас є досить серйозний ресурс для об’єднання, і я хочу, щоб це об’єднання відбулося. Тому я і Сергію Тігіпку, і Арсенію Яценюку і усім іншим кандидатам, які брали участь у першому турі, сказала: повністю відкрита система співпраці, було б тільки ваше бажання. Хочете брати напрямок роботи – беріть уряд і показуйте, як ви здатні працювати. Беріть інший напрямок, а я у всьому вас підтримаю”, - цитує Юлію Тимошенко її персональний сайт.

Водночас, перебуваючи у передмісті Києва у суботу, Юлія Тимошенко звинуватила у зраді президента Віктора Ющенка. Так вона розцінила його заяву про намір голосувати у другому турі проти обох кандидатів.

Юлію Тимошенко також ображають слова Ющенка про те, що вона і Віктор Янукович – одне і те ж і нагадала, що підтримувала чинного президента на виборах 2004 року.

Юлія Тимошенко заявила, що не вносила кандидатуру Віктора Януковича на посаду прем'єра і не підписувала з ним жодних меморандумів та універсалів. "Це робили інші люди, тому вони - однакові", - сказала прем’єр-міністр.

Сергій Тігіпко і інтерв'ю Бі-Бі-Сі заявив, що готовий очолити уряд за нового президента, який "відмовиться від популізму", але утримався від того, аби назвати ім'я одного з двох кандидатів.

ЦВК призначила теледебати Януковича і Тимошенко

Центральна виборча комісія призначила теледебати між кандидатами на посаду президента Юлією Тимошенко і Віктором Януковичем на державному телеканалі на понеділок, 1 лютого. Цей телеефір фінансується за державні кошти, і якщо один із кандидатів не приходить на дебати, то весь час дістається іншому кандидатові.

ЦВК виконала норму закону, призначивши теледебати на Першому національному каналі. Раніше Юлія Тимошенко закликала свого опонента взяти участь у дебатах на будь-якому каналі, однак Віктор Янукович відмовився.

Перед першим туром виборів від телебедатів на національному каналі, окрім Юлії Тимошенко і Віктора Януковича, відмовилися також Віктор Ющенко, Арсеній Яценюк, Володимир Литвин і Петро Симоненко.

bbc.ua

No comments: