11 December, 2009

Vláda: Beztrestné bude pěstování pěti rostlin konopí

Praha - Vláda dnes rozhodla, které rostliny a houby se budou považovat za omamné. Patří mezi ně například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo lysohlávky. Lidé budou moci pěstovat nanejvýš pět takových rostlin.

Držet budou moci až 40 hub s halucinogenními účinky. V takovém případě spáchají pouze přestupek. Kabinet měl také jednat o drogách v držení a jejich povoleném množství. Návrh odložil, zabývat se jím bude za dva týdny.

"Vrátíme se k tomu na poslední letošní schůzi 21. prosince," řekl novinářům premiér Jan Fischer s tím, že materiál vyžaduje podrobnou debatu. Vláda totiž na sebe vezme nařízením velmi výraznou odpovědnost za rozhodnutí o "vražedných látkách", vysvětlil. Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová doplnila, že velká debata se vztahovala zejména k pervitinu, kokainu, heroinu a morfinu, u kterých ministerský návrh počítá s dvěma gramy povoleného množství.

Vládní nařízení mají upřesnit nový trestní zákoník, který bude účinný od 1. ledna. Samostatným paragrafem upravuje pěstování konopí nebo lysohlávek. Za pěstování většího množství konopí bude hrozit až šest měsíců vězení, v případě halucinogenních hub až roční trest. Sazby se s větším rozsahem zvyšují. Pokud lidé spáchají přestupek vztahující se k pěstování omamných rostlin, mohou dostat až patnáctitisícovou pokutu.

Vláda dnes také schválila nařízení upravující používání anabolik, za trestné bude u vybraných látek považováno, když jich bude člověk u sebe mít víc než jedno balení nebo injekci.

Kabinet přijal také výčet lidských i zvířecích nemocí, které bude trestní zákoník považovat za nakažlivé. Jsou mezi nimi například salmonelóza, cholera, mor, tuberkulóza u lidí, kulhavka a vzteklina u zvířat.

Zákoník rozlišuje například přechovávání marihuany a hašiše pro vlastní potřebu, za které bude hrozit až rok vězení, od držení ostatních drog, za které bude možné udělit až dvouletý trest.

Podle návrhu ministerstva spravedlnosti, který dnes vláda neschválila, má být od Nového roku trestné držení více než 15 gramů sušené marihuany nebo více než dvou gramů pervitinu, kokainu a heroinu.

Tolerované množství drogy je zatím dáno jen interními policejními tabulkami, které jsou však pouze orientační. Nikdo tak pořádně neví, kolik vlastně je "větší než malé množství drogy" dané trestním zákoníkem.

Pokud vláda za čtrnáct dní přijme nynější návrh ministerstva beze změn, u extáze bude povolená hranice, do níž nebude její přechovávání kriminálním činem, čtyři tablety nebo kapsle. Hašiše budou moci lidé mít u sebe až pět gramů, držení LSD bude trestné u pěti papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů. Vládní nařízení určuje také dávku psychotropní látky, kterou musí droga obsahovat, aby ji za ni bylo možné považovat.

Vedoucí Národního monitorovacího střediska pro drogy a drogové závislosti Viktor Mravčík kroky vlády k zpřesnění formulace zákona přivítal. "Je to určitě dobře pro orgány činné v trestním řízení, protože mají nějaké obecně závazné parametry, podle kterých mají postupovat. A je to určitě dobré i pro uživatele, protože množství jsou daná a je jasné, v jakém množství je to (držení drogy) trestný čin a do jakého množství je to přestupek," řekl ČTK. Dosud se podle něj stávalo, že co jeden soud považoval za množství malé, druhý soud mohl považovat za množství větší než malé a mohl toho člověka odsoudit za trestný čin.

ceskenoviny.cz

No comments: