15 December, 2009

Od Nového roku nebude trestné držení 15 gramů marihuany

Praha - Vláda dnes rozhodla o limitech pro držení drog, trestným činem nebude držení méně než 1,5 gramu heroinu, jednoho gramu kokainu a dvou gramů pervitinu. Marihuany budou moct lidé po Novém roce u sebe mít až 15 gramů.

Návrh podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové vychází ze současné soudní praxe.

Kovářová ČTK řekla, že minulý týden se sešli předkladatelé návrhu s experty a shodli se na tom, že limity používané v současné soudní praxi jsou akceptovatelné. Původní návrh počítal pro tvrdé drogy s hranicí dvou gramů. "Vláda tak nakonec rozhodla, že zachová současnou soudní praxi a přenesla ji do tabulky," uvedla Kovářová.

Vláda dnes rozhodla o limitech pro držení drog. Nebude trestné například držení marihuany do 15 gramů. Návrh podle ministryně spravedlnosti Daniely Kovářové vychází ze současné soudní praxe: Audio: Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová vysvětluje nová pravidla pro postihování držení drog.

Ministryně dnes dostala za úkol spolu s ministrem vnitra Martinem Pecinou s odstupem doby fungování nových pravidel zhodnotit.

Už před týdnem vláda rozhodla, které rostliny a houby se budou považovat za omamné. Patří mezi ně například konopí, kokainovník, kaktusy obsahující meskalin nebo lysohlávky. Lidé budou moct pěstovat nanejvýš pět takových rostlin. Držet budou moct až 40 hub s halucinogenními účinky. V takovém případě spáchají pouze přestupek. Po zveřejnění nařízení se proti ozvali pěstitelé kaktusů, některé z těchto rostlin totiž obsahují meskalin. Kovářová je dnes ujistila, že stíháni nebudou.

"Už dnes je pěstování rostliny obsahujících meskalin za shledání zákonných podmínek trestným činem, takže trestní zákoník v tom nepřináší žádnou novinku," uvedla Kovářová. Dodala, že vládní nařízení nemá dopadat na pěstitele kaktusů, protože pěstování kaktusů k vědeckým a botanickým účelům nepoškozuje zájmy chráněné trestním zákoníkem. Botanik nebo kaktusář může také podle ní požádat ministerstvo zdravotnictví o povolení k pěstování těchto kaktusů.

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová dnes ujistila, že nová pravidla pro postihování držení drog nedopadnou na sběratele kaktusů: Audio: Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ujistila, že nová pravidla pro postihování držení drog nedopadnou na sběratele kaktusů.

Vládní nařízení mají upřesnit nový trestní zákoník, který bude účinný od 1. ledna. Samostatným paragrafem upravuje pěstování konopí nebo lysohlávek. Za pěstování většího množství konopí bude hrozit až šest měsíců vězení, v případě halucinogenních hub až roční trest. Sazby se s větším rozsahem zvyšují. Pokud lidé spáchají přestupek vztahující se k pěstování omamných rostlin, mohou dostat až patnáctitisícovou pokutu.

Zákoník rozlišuje například přechovávání marihuany a hašiše pro vlastní potřebu, za které bude hrozit až rok vězení, od držení ostatních drog, za které bude možné udělit až dvouletý trest.

Tolerované množství drogy je zatím dáno jen interními policejními tabulkami, které jsou však pouze orientační. Nikdo tak pořádně neví, kolik vlastně je "větší než malé množství drogy" dané trestním zákoníkem.

Podle návrhu ministerstva spravedlnosti bude u extáze povolená hranice, do níž nebude její přechovávání kriminálním činem, čtyři tablety nebo kapsle. Hašiše budou moci lidé mít u sebe až pět gramů, držení LSD bude trestné u pěti papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů. Vládní nařízení určuje také dávku psychotropní látky, kterou musí droga obsahovat, aby ji za ni bylo možné považovat.


Nařízení vlády týkající se držení drog:

typ drogy mezinárodní nechráněný název v češtině množství větší než malé
pervitin metamfetamin více než 2 gramy
heroin heroin více než 1,5 gramu
kokain kokain více než 1 gram
amfetamin amfetamin více než 2 gramy
extáze liší se dle druhu více než 4 tablety či kapsle nebo více než 0,4 gramu práškové či krystalické substance
marihuana konopí více než 15 gramů sušiny
hašiš pryskyřice z konopí více než 5 gramů
lysohlávky a další halucinogenní houby psilocin, psilocybin více než 40 plodnic houby
LSD LSD pět papírků, tablet, želatinových kapslí nebo krystalů impregnovaných účinnou látkou


Zdroj: ministerstvo spravedlnosti

Autor: ČTK
ctk.cz

No comments: