05 November, 2009

Mladí Češi nadále vedou v užívání konopí a extáze

Praha - Mladí Češi podle studie Evropské unie nadále vedou mezi evropskými zeměmi v užívání konopí a extáze.

Česká republika je přitom jednou z několika mála zemí EU, ve které mírně klesá počet trestných činů souvisejících s drogami. Vyplývá to z aktuální výroční zprávy agentury EU pro drogy (EMCDDA), podle které od roku 2002 do roku 2007 drogová kriminalita v Evropské unii stoupla zhruba o 29 procent.

"ČR má výrazně nejvyšší míry užívání konopí v Evropě," řekl ČTK vedoucí národního monitorovacího střediska pro drogy Viktor Mravčík. Zatímco míra užívání konopí v řadě evropských zemí klesá, poslední výsledky u české populace obecně i mladých dospělých do 34 let svědčí o nárůstu, uvedl Mravčík s odkazem na zatím nezveřejněnou národní zprávu ČR o drogách za rok 2008.

V roce 2007 bylo v ČR spácháno 2023 zločinů souvisejících s drogami. V předchozích pěti letech se počet drogových trestných činů pohyboval kolem 2200 až 2300. "Údaje odhadují stoupající trendy ve všech sledovaných zemích s výjimkou Bulharska, České republiky, Řecka, Lucemburska, Maďarska a Slovinska," uvedla agentura.

Česká republika se podle výroční zprávy od ostatních zemí EU odlišuje také tím, že na jejím území není marihuana spojena s největším počtem drogových deliktů. Přitom ale stále platí, že pokud jde o užívání marihuany, Češi patří mezi nejčastější uživatele konopí. Co se týče mladých Čechů do 24 let, ti kouří marihuanu vůbec nejvíce v Evropě.

"Ve většině evropských zemí trestné činy související s konopím v roce 2007 tvoří 55 až 85 procent hlášených trestných činů porušujících protidrogové právní předpisy," uvedla EMCDDA. V ČR ale převažují zločiny týkající se výroby nebo prodeje metamfetaminu, tvoří téměř 60 procent drogové kriminality.

Podle dřívějšího vyjádření šéfa Národní protidrogové centrály (NPC) Jakuba Frydrycha je ČR největším producentem pervitinu v Evropě. Metamfetamin se prý připravuje zejména v malých výrobnách po celé ČR. Loni odhalila protidrogová centrála 434 varen, o rok dříve pak 388.

Počet trestných činů souvisejících s marihuanou v Evropské unii ve většině států vzrostl nebo zůstal neměnný. Celkově tak zločinnost týkající se konopí stoupla o 23 procent. "Sestupné trendy hlásí Bulharsko, Česká republika a Slovinsko," píše se ve výroční zprávě.

Podle NPC v ČR ale stoupá počet pěstíren marihuany. Loni v tuzemsku policisté odhalili 79 zastřešených velkopěstíren konopí. Oproti předchozímu roku, kdy jich bylo 34, jde o výrazný nárůst. Celkem v roce 2008 policisté zajistili téměř 400 kilogramů marihuany.

V Česku je podle odhadu odborníků 30.000 lidí, kteří užívají drogy pravidelně, dlouhodobě a převážně injekčně. Třetina z nich bere opiáty, dvě třetiny pervitin. Ročně v Česku zemře kvůli předávkování nelegální drogou 40 až 45 lidí. Z toho asi třetina na opiáty, třetina na pervitin a třetina na těkavé látky, uvedl Mravčík.

Ze zprávy EMCDDA vyplývá kromě jiného také to, že v západní Evropě narůstá počet uživatelů kokainu, přibývá i uživatelů heroinu nastupujících léčbu. Kokain patří s pervitinem do skupiny stimulačních drog, které po konopí představují druhý nejčastěji užívaný typ drogy v Evropě. Užívání kokainu se soustředí spíše v západních zemích EU. "Jsou známky toho, že spotřeba kokainu roste v prostředí zábavy," řekl Mravčík. Týká se to prý i ČR.

Pokud jde o marihuanu, někdy v životě ji kouřilo 44 procent mladých Čechů do 24 let, podobně jsou na tom Francouzi a Dánové. Evropský průměr přitom činí 30,5 procenta. První místo zaujímají mladí Češi také v užívání extáze. Tuto drogu vyzkoušelo téměř 15 procent Čechů do 34 let, evropský průměr je necelých šest procent.

Autor: ČTK | www.ctk.cz

No comments: