14 November, 2009

РПЦ розриває відносини з німецькими євангелістами. Через жінку

Російська православна церква хоче розірвати відносини з Євангелічною церквою Німеччини через те, що на її чолі було обрано жінку. Німецькі протестанти називають таку реакцію неприйнятною.

Про свій намір розірвати відносини з Євангелічною церквою Німеччини Російська православна церква повідомила у п’ятницю. РПЦ мотивувала свою позицію дотриманням біблійних настанов. За словами голови відділу зовнішніх церковних зв’язків Московського патріархату, архієпископа Іларіона, «християнська церква має дотримуватися Біблії та християнських традицій. А коли ухвалюються рішення проти Біблії і проти традиції, це викликає в нас неприйняття».

Позиція РПЦ викликала «здивування і велике нерозуміння»

Неприйнятною вважає критику РПЦ і керівництво німецьких євангелістів. У листі до російського патріарха Кирила ІІ новообрана голова німецької Євангелічної церкви Марґот Кессманн зазначила, що зі «здивуванням і великим нерозумінням» сприйняла повідомлення з Москви: «Екуменічному рухові властива взаємна повага. Можливо, ми маємо різне розуміння церкви, посад, порядку, але, незважаючи на це, ми залишаємося в діалозі одне з одним. Адже нас більше об’єднує, аніж розділяє».

Водночас у листі сказано, що Євангелічна церква Німеччини сподівається на подальше продовження «теологічного діалогу, в ході якого обговорюватимуться центральні питання християнства». Тим часом РПЦ скасувала заплановану на 30 листопада зустріч представників двох церков у Берліні.

Нагадаємо, Марґот Кессманн, перша в історії Німеччини жінка на чолі Євангелічної церкви, була обрана наприкінці жовтня на 11-му синоді цієї однієї з найбільших протестантських церков у Європі, отримавши майже одностайну підтримку своїх колег.

Христина Ніколайчук / dpa / afpd | dw-world.de

No comments: