20 October, 2009

Правозахисники: українців менше продають за кордон. Рабство тепер процвітає вдома

Україна продемонструвала прогрес у боротьбі проти продажу людей в рабство за кордон. Але тепер спостерігається зростання випадків трудового та іншого поневолення українців всередині держави, заявляють правозахисники.

Виступаючи з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми, представники правозахисних організацій та Міжнародної організації праці звернули увагу влади, преси та громадськості до продажу людей в рабство в Україні. Президент правозахисного центру "Ла Страда - Україна" Катерина Левченко зазначила, що країні слід продовжити адаптацію національного законодавства до ратифікованих парламентом міжнародних конвенцій. Зокрема – запровадити термін "продаж у рабство" в систему національної юриспруденції. За словами Левченко, найбільш розповсюджена в державі форма торгівлі людьми - це незаконна трудова експлуатація, від якої найчастіше потерпають чоловіки.

Рабство поширюється в Україні

Дедалі більше українців працює у рабських умовах Голова Держдепартаменту з нагляду за дотриманням законодавства про працю Володимир Сумовський визнав зростання кількості випадків порушення трудового законодавства: "Вісім відсотків найманих працівників фактично працюють в рабстві, на сьогоднішній день". Представниця Міжнародної організації з міграції Оксана Горбунова повідомила, що згідно з проведеним дослідженням, внутрішня торгівля людьми не менш поширена, ніж продаж людей в рабство за кордон. Особливо небезпечною, за її словами, є практика трудової експлуатації дітей, примус до жебрацтва хворих та інвалідів, а також використання в якості трудових рабів працівників, які потерпають від безробіття під час економічної кризи.

Автор: Олександр Савицький Редактор: Євген Тейзе | dw-world.de

No comments: