02 October, 2009

Західні ЗМІ: Російська загроза для України реальна

Для України та інших регіонів Східної Європи існує реальність російської загрози, пише швейцарська газета Neue Zurcher Zeitung, аналізуючи звіт комісії ЄС щодо російсько-грузинської війни.Як наголошує видання, тут виявилися кричущі порушення Росією міжнародного права, такі ж прямі погрози Москви Києву, як і Грузії напередодні російського вторгнення, така ж масова видача російських паспортів у Криму, як і в Абхазії і Південній Осетії.

"Брюссель має намір привести в ЄС і Україну, тому там повинні були б ставити питання про цю агресивність Москви щодо української державності", - стверджує газета.

Це видання також зазначає, що "з самого початку роботи комісії Тальявіні на неї чинили тиск, тому що різні конфліктуючі партії ЄС і держав співтовариства формулювали різні очікування від результатів роботи комісії ... одні хотіли (як, наприклад, МЗС Німеччини) повісити Саакашвілі на ганебний стовп ... інші, навпаки, бачити засудженою лише Росію ".

Швейцарське видання також вважає, що звіт ЄС не вирішує складних розбіжностей на Кавказі та загроза нової війни залишається, поки самі непримиренні сторони протистояння не знайдуть компроміс.

Такої ж думки дотримується видання The Financial Times. Воно зазначає, що "невизнання доповіддю ЄС претензій Росії на сфери впливу в принципі може мати далекосяжні наслідки, наприклад, щодо України".
У свою чергу австрійська DiePresse виділяє один з висновків комісії Тальявіні про те, що "міжнародне співтовариство діяло досить рішуче, щоб обмежити конфлікт. США, а також Україна, Чехія та Ізраїль зміцнювали грузинську армію".

Як повідомлялося, Секретаріат Президента сподівається на активну позицію Парламентської Асамблеї Ради Європи в питаннях забезпечення регіональної безпеки.

За матерiалами: Радіо Свобода | korespondent.net

No comments: