17 September, 2009

Реакція в Чехії на відмову від ПРО неоднозначна

Новину про те, що США відмовляються від розміщення в Чехії протиракетної радарної бази, одні празькі політики називають перемогою чеського народу, а інші критикують Білий дім за слабодухість та гру на руку Кремлеві.

Різні політичні табори в Чехії прямо протилежно реагують на повідомлення про те, що Сполучені Штати Америки відмовилися споруджувати елементи своєї ПРО в Чехії.

Голова Соціальної демократичної партії Їржі Пароубек зазначив в інтерв’ю чеським ЗМІ, що американська адміністрація визнала правоту його партії, яка послідовно відстоювала «антирадарну» політику. Лідер чеських соціалістів похвалив Барака Обаму за те, що останній «змінює клімат міжнародної політики».

Тим часом, на думку голови Громадянської демократичної партії Чехії Мірека Тополанека, нічний телефонат президента США до чеського прем’єра засвідчив, що американці не сильно зважають на інтереси Чехії, а саме – що чехи не мають гарантій безпеки, союзництва і партнерства. «А це, - наголосив Тополанек, відповідаючи на запитання чеського радіо, - загрозливе становище».

«Нескінченні поступки» Обами Кремлю

За словами голови парламентського комітету оборони Яна Відіма, президент США Барак Обама виявив слабодухість й відверто грає на руку Росії, «йдучи на нескінченні поступки».


Тим часом прем’єр-міністр Чехії Ян Фішер повідомив, що під час телефонічної розмови Барак Обама запевнив його: ті розділи «радарної угоди», які стосуються наукової та військової співпраці, залишатимуться чинними.

dw-world.de | Автор: Микола Шатилов Редактор: Христина Ніколайчук

No comments: