06 May, 2009

Володимир Косик: До питання національності

Наші нерозумні патріоти вимагають, щоб у паспортах Української держави подавалася національність. Стрийські керіники КУН пишуть:

"Наша головна мета, щоб паспорт відповідав вимогам національної ідентифікації, тобто Конституції України. Зрештою, громадяни України, які мають іншу національность будуть горді з того, що в паспорті зазначено приналежність до їхньої кровної землі", - зазначив голова Стрийської міської організації КУН Ростислав Готь."

Тут незвичайно велике непорозуміння. Або ми живемо у вільній Україні, державі на зразок європейських держав і держав західної культури, або ми живемо в так милому декому (зокрема каґебістам і комуністам) Радянському Союзі. Хоч у Союзі в дійсності національність служила для окозамилювання, а влада Москви змагала до створення одного народу - російського.

У державах західної культури та й взагалі згідно із існуючим міжнароднім правом, людина має лише одну національність - національність держави в якій живе і є її громадянином. Тому у жодній державі Західного світу не подається в паспортах недержавну національність. Недержавна національність належить до етнічноної приналежности. Американець українського походження уважається американцем, а його етнічне плоходження є його внутрішною справою.

При тому треба зрозуміти, що громадянство - це одночасно національність. Не кожен мешканець держави є її громадянином в розумінні члена нації. Особи, які не є громадянами і тим самим не мають національності держави, уважаються чужинцями. Але чужинці також мають права і є охоронені законами держави.

Але УВАГА!!! Громадянин, точніше людина державної національності мусить обовязково знати мову держави. Громадянином Франції може стати лише людина, яка знає французьку мову.

Громадяни держави (тобто не чужинці) можуть бути обрані до місцевих рад і до парляменту. У місцевих радах та в парляменті не може бути людина, яка не знає державної мови і нею добре не володіє. Ні в уряді, ні в Паряменті ніхто не може вживати і не вживає іншої мови як французьку. Тим більше ніхто у Франції не вживає німецької мови, мови колишнього окупанта Франції. Мова альзасців залишається провінційним діялектом, який поволі слабшає.

Чому даємо за приклад Францію? Просто тому, що ліві революційні кола царської Росії і пізніші залюбки вживали термінологію французької революції: "комісар", "депутат", "делегат", "ліві", "праві", "буржуазний"... То чому не перебрати позитивний спосіб правління державою?

Подібно є в Німеччині. Громадянином Німеччини стає тілька ця людина, яка володіє німецькою мовою.

Цей спосіб правління вилонився природно і не накинений ніки штучно. А Україні хочуть накинули лад держави штучно.

Подібно як у Франції чи Німеччині так повинно бути і в Україні, якщо Україна хоче вийти з біди. Балтійські народи вже це уводять у життя. В Україні потрібно увести закон, що кандидатами в депітати можуть бути лише особи, які володіють українською мовою. У Парламенті можна вживати лише українську мову. Міністри можуть говорити лише українською мовою. Тоді до влади прийдуть справжні громадяни України і будуть працювати для добра українського народу.

В. Косик, Париж | maidan.org.ua

No comments: