02 May, 2009

У Бундестазі кажуть, що Україна дуже далека від того, щоб ставити питання про ЄС

Програма "Східного партнерства" не є альтернативою перспективи вступу України до Євросоюзу.

Таку думку в інтерв’ю Німецькій хвилі висловив голова комітету Бундестагу в закордонних справах Рупрехт Поленц.

"Мета "Східного партнерства" – привести східних сусідів якомога ближче до Євросоюзу. Про перспективу членства або про "підміну" такої перспективи тут не йдеться", - сказав він.

Поленц додав, що після великого розширення ЄС 2004 року приєднання нових членів ЄС "попросту не подужає".

"Натомість ми пропонуємо таким країнам, як Україна, програми, які в майбутньому можуть полегшити обговорення питання про членство в ЄС. Питання про перспективу членства може стати актуальним за 5 – 10 років", - сказав він.

"В Україні мене знову і знову запитують: "Чому ви не даєте нам перспективи членства?" Я на це лише відповідаю: "Втілюйте програму "Східного партнерства" і питання про перспективу стане актуальним. Здійснюйте реформи, боріться з корупцією". Сьогодні Україна ще дуже далека від того, аби ставити питання про членство в ЄС", - додав Поленц.

На питання, чи не заважатиме співпраця України з ЄС у рамках "Східного партнерства" її відносинам з Росією, політик відповів:

"Успіх проекту "Східне партнерство" і передбачених ним реформ був би вигідний і Росії. Адже краще мати сусідів, в яких панує економічна і політична стабільність, в яких панують норми правової демократичної держави".

"У деяких головах, щоправда, ще сидять залишки мислення категоріями сфер впливу. Коли головне, аби "ніхто не залазив на чужу територію". Від такого мислення ніхто не виграє. Росіянам потрібно подолати в собі такий спосіб мислення", - додав він.

Коментуючи заклик глави німецького МЗС до партнерів по Євросоюзу направити посередницьку місію до України, аби сприяти компромісу політичних таборів, Поленц зазначив:

"Польща, можливо за підтримки Німеччини, має деякі можливості позитивного впливу на ситуацію. Але для цього важливо, щоби сторони політичного протистояння в Україні хотіли спробувати досягнути компромісу".

На питання, чи бачить він необхідність такого посередництва, він відповів:

"Загалом так. Ми зацікавлені в Україні, яка шляхом енергійних реформ рухається в напрямку Європи, а головне – в напрямку добробуту своїх громадян".

pravda.com.ua

No comments: