01 April, 2009

ČR pozastavuje pracovní víza v některých zemích

Praha - Česká republika pozastavuje ode dneška vydávání pracovních a podnikatelských víz v Moldavsku, Mongolsku, Thajsku, na Ukrajině a ve Vietnamu. O opatření, které bude trvat minimálně několik týdnů a netýká se turistických víz, rozhodly české úřady na základě dopadů ekonomické krize.

"V praxi to znamená, že se minimálně na následující týdny ve výše vyjmenovaných zemích pozastavuje objednávání na schůzky i vlastní nabírání žádostí o zmíněné typy víz," sdělila ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová.

Podle ní o tento postup požádalo ministerstvo vnitra, protože lidé do Česka často přijeli, i když zde neměli práci nebo o ní po příjezdu kvůli krizi nyní přicházejí.

Zahraničních zaměstnanců v Česku za první měsíc letošního roku ubylo, a to zhruba O 12.200. Na konci ledna mělo v ČR legální zaměstnání 272.355 cizinců, o měsíc dříve jich bylo 284.551. Dosud se přitom počty každý měsíc zvyšovaly. Například Ukrajinců bylo v lednu v Česku 79.715, tedy o 1321 méně než v prosinci.

Cizinci bez práce, kteří v Česku pobývají legálně, mohou od půlky února žádat stát o pomoc při úhradě nákladů na cestu do vlasti. Musejí mít platné pobytové oprávnění nebo výjezdní příkaz, který jim byl po zrušení platnosti pobytového oprávnění vydán. Nesmějí rovněž mít v Česku zakázán pobyt.

Český stát jim zaplatí letenky a při odletu poskytne příspěvek ve výši 500 eur pro dospělého a 250 eur pro dítě do 15 let. Krom toho mají do odletu placeno nouzové ubytování a základní stravu. V budoucnu se mohou znovu vrátit.

Opletalová dodala, že generální konzulát v ukrajinském Lvově nepřijímá kvůli rekonstrukci zatím žádné žádosti o vízum a o udělení povolení k dlouhodobému a trvalému pobytu. Konzulární služby pro české občany ve Lvově fungují dál.

ceskenoviny.cz

No comments: