30 April, 2009

Боротьба з КДБ: НАТО і Польща вислали російських дипломатів

Двоє російських дипломатів вислані з Брюсселя. Про це пише британська газета Файненшл Таймс із посиланням на свої джерела.

Російське постпредство при НАТО інцидент не коментує, повідомляє Інтерфакс.

Один з дипломатів, висланих НАТО, син постійного представника Росії при Євросоюзі Володимира Чижова. Ім'я другого співробітника газета Файненшл Таймс не уточнює. Обидва дипломати працювали в російській місії при НАТО в Брюсселі.

Керівництво Північноатлантичного альянсу, як пише видання, вирішило вислати росіян після найбільшого шпигунського скандалу, у якому був замішаний високопоставлений естонський чиновник Херманн Сімм.

Він, як стверджують в альянсі, передавав секретну інформацію в Росію.

Сіма заарештували за підозрою у співпраці зі службою зовнішньої розвідки восени минулого року. Він розробляв системи захисту інформації з лінії НАТО і Євросоюзу і за деякими даними Москва завдяки йому одержала доступ до кодів натовської шифрувальної системи.

Сімм на батьківщині одержав 12 з половиною років в'язниці.

Інформація про висилку двох дипломатів, на думку експертів, може знову погіршити відносини між Росією і військовим альянсом.

Тим часом Росія і Польща без розголосу обмінялися висилкою декількох військових дипломатів.

Як стало відомо "Інтерфаксу" з інформованих джерел, на прохання польської сторони з посольства РФ у Варшаві були вислані два співробітники апарату військового аташе. У відповідь Росію, "за встановленою практикою на основі взаємності", залишили два співробітники апарату військового аташе посольства Польщі в Москві, відзначили джерела.

"Висилка військових дипломатів пройшла тихо, без розголосу й оголошення їх персонами грата", - повідомило одне з джерел. За його словами, "польська сторона зацікавлена в нормалізації відносин з Росією і тому не стала роздувати скандал".

Інцидент відбувся наприкінці минулого року. За інформацією джерел, вакантні місця в польському посольстві в Москві дотепер залишаються незаповненими.

pravda.com.ua

1 comment:

xxx said...

Привиди «холодної війни» і шпигунські скандали
06.05.2009
Марія Щур

Прага – Видворення двох російських дипломатів із місії при НАТО нагадало про те, що хоча «холодна війна» і закінчилася, протистояння спецслужб Сходу і Заходу ніколи не припинялося. Останній скандал є лише ланкою у довгому ланцюгу менших чи більших шпигунських скандалів між Заходом і Росією. Останні з них, на думку аналітиків, спровоковані східною політикою Альянсу.
Західний військовий Альянс, створений для стримування східної експансії Радянського Союзу, був природною метою для радянської розвідки. Політичне потепління і встановлення партнерських зв’язків нічого не змінило в бажанні сторін знати більше про таємні плани одне одного.

Останній приклад – видворення двох російських дипломатів, котрі працювали при місії Росії в НАТО, додає нових аспектів давньому протистоянню. Москва натякає, що Північноатлантичний альянс поділено на табори, і східні європейці, колишні «товариші» по Варшавському пакту, намагаються не допустити покращення стосунків Західної Європи з Росією.

Посол Росії при НАТО Дмитро Роґозін заявив: «Я переконаний, що сьогодні комусь на Заході дуже сильно не подобається, те, як сьогодні розвиваються стосунки між Росією та окремими державами Західної Європи. Хтось дуже хотів би, щоб «перезавантаження» наших стосунків і зі Сполученими Штатами Америки, і з європейськими країнами не відбулося».

Останній інцидент, на думку оглядачів, є продовженням шпигунської історії, що розгорталася нещодавно в Естонії. У лютому працівника міністерства оборони країни Германа Сімма було засуджено до 12 з половиною років ув’язнення за шпигунство на користь Росії. На думку аналітиків, Сімм, зокрема, постачав інформацію про плани США розбудувати протиракетну оборону в Чехії та Польщі, бо Росія весь час була в курсі цих планів. Західні аналітики назвали цей випадок найбільшим витоком інформації з часів «холодної війни».

Росія намагається не допустити вступу до НАТО України і Грузії

Як вважають аналітики НАТО, сплеск активності російських спецслужб нині викликаний спробами Москви не допустити майбутнього розширення Альянсу на країни, які Росія вважає «зоною своїх привілейованих інтересів». Передусім, ідеться про сусідні Україну і Грузію.

Одночасно Москва веде наступ на політичному фронті: навчання НАТО, які розпочалися сьогодні неподалік Тбілісі, в Кремлі вважають «відвертою провокацією». «Заплановані навчання НАТО в Грузії, як би не намагалися переконати нас у протилежному наші західні партнери, є по-суті відвертою провокацією», – заявив нещодавно президент Росії Дмитро Медведєв.

У вівторок увечері стало відомо, що міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров через шпигунський скандал, а також на знак протесту щодо навчань у Грузії, не приїде на заплановане засідання НАТО-Росія, що мало відбутися 19 травня.

(Прага – Київ) radiosvoboda.org