24 April, 2009

Ізраїль розчарувався в Україні або дипломатичне нагадування про Голодомор

Ізраїль висловлює глибоке розчарування українським рішенням не залишати залу засідань під час скандальної конференції по расизму у Швейцарії під час виступу президента Ірану Махмуда Ахмадінежада, який прирівняв сіонізм до расизму.

Про це заявила посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман, пише газета Сегодня.

"Антиізраїльські заяви іранського президента на цій Конференції змусили інші країни Європейського співтовариства демонстративно залишити залу засідань під час його мови", - нагадала вона.

"На цьому тлі тим більше розчаровує українська позиція. Ізраїль сподівався, що українська делегація приєднається до позиції європейських країн, і продовжує сподіватися, що Україна озвучить свою позицію про виступ іранського президента на Конференції", - заявила Калай-Клайтман.

На питання, чи ускладняться україно-ізраїльські відносини, посол висловила сподівання, що цього не станеться.

У той же час, прес-секретар МЗС Василь Кирилич, відповідаючи на питання, які директиви одержала українська делегація на конференції по расизму, розповів, що вказівок залишити залу під час виступу іранського президента, якщо в його промові лунатимуть антиізраїльські й антисіоністські випади, українська делегація не одержувала.

"Розуміючи неоднозначність даного заходу, Україна знизила рівень свого представництва на ньому. Ми делегували для участі в конференції не міністра, не його замів, а лише представника України при відділенні ООН і інших міжнародних організацій", - сказав він.

"Наші представники одержали чіткі директиви, які стосуються прийняття підсумкового документа конференції. Він мав бути збалансованим, незважаючи на провокативні наміри певних делегацій", - додав він.

Кирилич назвав некоректними припущення, що "бездіяльність" української делегації є чимось на кшталт натяку Ізраїлю, що він неправий, не визнавши Голодомор геноцидом.

Питання про можливість політичних або якихось інших наслідків для України з боку Заходу або Ізраїлю прес-секретар також назвав некоректним.

Як відомо, у знак протесту проти антиізраїльського виступу президента Ірану на конференції ООН по расизму в Женеві делегації країн Євросоюзу залишили залу засідань.

unian.net

1 comment:

xxx said...

або ж співпраця з росіянами, котрі також залишилися у приміщенні. це варіант навіть найвірогідніший... люстрації