16 April, 2009

Правозахисники розкритикували Ющенка за його висловлювання про молдаван

Вінницька правозахисна група (ВПГ) звернула увагу суспільства на неприпустимість застосування "мови ворожнечі" в публічних висловлюваннях офіційних представників української держави.

Про це повідомив координатор ВПГ Дмитро Гройсман.

"На жаль, ми змушені визнати: вище українське керівництво глибоко вражене національною, расовою та сексуальною нетерпимістю. Розтиражоване українськими та іноземними ЗМІ останнє принизливе висловлювання Президента України Віктора Ющенка, цього разу про "молдаван", лише підтверджує цей факт", - заявили вінницькі правозахисники.

За словами Гройсмана, на словах цінуючи міжнаціональний мир і злагоду, декларуючи відданість Конституції і нормам міжнародного права в галузі прав людини, українські керівники насправді залишаються в полоні власних примітивних стереотипів, низької правової культури та цинічної неповаги до цілих націй і народів".

"Виборцям та міжнародним партнерам українського уряду слід оцінювати справжні цінності та політичні наміри своїх українських візаві саме за безвідповідальними публічними репліками Президента Ющенка на адресу "молдаван", або за заявами міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка, який не має нічого проти, щоб підлеглі "вважали його расистом", - заявила Вінницька правозахисна група.

Правозахисники також звертають увагу на те, що в сюжеті телеканалу СТБ видно, як чиновники, які слухали вказаний виступ Президента, "улесливим сміхом зустріли "жарт", який сказано арбітром нації на адресу "молдаван".

"Така безвідповідальна поведінка президентів і міністрів принижує не тільки їх самих, а весь український народ - громадян України всіх рас і національностей - що ці "державні діячі" тимчасово представляють", - зазначили правозахисники.

Нагадаємо, 14 квітня Президент України в рамках робочої поїздки в Київську область під час наради з проблем агропромислового комплексу назвав одного із своїх технічних працівників "молдаванином".

Під час наради Ющенко виступив з промовою про проблеми в АПК, вказуючи на графіки, які демонстрували за допомогою проектора. Коли одна з кривих не помістилася за рамки екрану, Ющенко попросив налагодити зображення. На його прохання відгукнувся один із технічних працівників. Замість того, щоб налаштувати проектор, чоловік підійшов до Президента та посунув на кілька сантиметрів екран. "Ви як молдаванин...", - сказав на це Ющенко і тут же вибачився: "Я не мав на увазі націю ...".

Слова Президента записали журналісти. Телеканал СТБ включив це висловлювання у свій відеосюжет.

korespondent.net

1 comment: