01 April, 2009

Правозахисники: Ніхто не очікував, що в Україні з'явиться цензура у вигляді Нацкомісії

Діяльність Національної експертної комісії України з питань захисту суспільної моралі не узгоджується з основними стандартами з прав людини, загрожує свободі слова і значною мірою впроваджує дискримінацію в українському суспільстві.

Таку думку сьогодні в Києві висловив виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини (УГСПЛ) Володимир Яворський.

За його словами, з початку роботи (червень 2006 року) Національна комісія перевірила понад 7 тисяч видів продукції та ЗМІ, за її ініціативою було порушено понад 200 кримінальних справ за ст. 300 Кримінального кодексу України (збут продукції, що пропагує культ насильства і жорстокості) і ст. 301 (збут продукції порнографічного характеру).

Як зазначив Яворський, "жертвами" цього державного органу стали група Скрябін, український і російський Comedy Club, письменник Олесь Ульяненко, газета Блік, анімаційний серіал Сімпсони, журнали EGO, ХХL, МАХIМ, телесеріал Щасливі разом і багато інших.

Правозахисник навів кілька аспектів, в яких, на його думку, діяльність Нацкомісії порушує права людини. За його словами, на сьогодні законодавство про захист суспільної моралі є "абсолютно непередбачуваним". "Фактично, будь-який твір з тією чи іншою часткою ймовірності можна віднести до такого, що суперечить суспільній моралі", - зазначив експерт.

Другим порушенням, на його думку, є процедура вирішення питання про те, чи порушує певна продукція суспільну мораль. "На такий розгляд ніколи не запрошують людину, стосовно якої розглядається дане питання", - заявив правозахисник. Крім того, за його словами, досі недоступні всі рішення Національної комісії із захисту суспільної моралі, а навіть ті з них, які є на сайті комісії, викладено не в повному обсязі.

Крім того, Яворський наголосив, що ще одним викликом прав людини є незрівнянність санкцій, які застосовує комісія. "Непропорційність полягає в тому, що кримінальні санкції в будь-якому разі не можна застосовувати при поширенні подібних матеріалів. Таке покарання явно є надмірним", - заявив правозахисник.

"Ніхто не очікував, що в Україні з'явиться цензура в такому грубому вигляді як Національна комісія із захисту моралі", - заявив адвокат, голова правління УГСПЛ Аркадій Бущенко.

За його словами, проблема не в факт існування такого державного органу, а в його непідконтрольності громадськості. Як зазначив правозахисник, рішення комісії "крім того, що вони порушують права людини, надзвичайно складно оскаржити в судах через істотні недоліки у законодавстві, що підсилює правове безправ'я жертв діяльності цієї комісії".

Яворський підкреслив, що держава, яка є "однією із найбільш корумпованих у Європі", де, за його даними, державним органам влади не довіряють близько 70% громадян, не має ні юридичного, ні морального права вирішувати "що є моральним у суспільстві".

"Таким чином, ховаючись під нібито благородними цілями, держава створює систему державної цензури, яка є загрозою свободі слова і демократії", - заявив правозахисник.

Представники УГСПЛ також додали, що готові надавати безкоштовну правову допомогу всім громадянам чи організаціям, що постраждали від діяльності Національної комісії із захисту суспільної моралі.

Нагадаємо, 30 березня глава Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі виступив проти посилення державного регулювання дотримання законодавства у сфері захисту суспільної моралі.

19 березня комісія з питань захисту суспільної моралі, Національна рада з питань телебачення та радіомовлення та керівники провідних телекомпаній підписали хартію про співробітництво.

24 березня на Корреспондент.net відбувся чат із головою Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі Василем Костицьким. Відповідаючи на запитання інтернет-користувачів, гість розповів про моральність по-українськи, роботу членів комісії та заборону Хостелу-2 і Сімпсонів та інших скандальних проектів.


korespondent.net

No comments: