10 March, 2009

Хто перейшов дорогу Кобзареві у Празі

09.03.2009

Прага – Хоча українська громада в Празі вже давно мріє про пам’ятник Кобзареві, відкриття монументу знову відкладається на невизначений час. Район чеської столиці, де мали споруджувати пам’ятник, зараз вирішує, чи ліквідувати постамент скульптури. А українська громада знову думає, де в Празі вшановувати свого найвидатнішого земляка.

Тихий, зелений сквер, поруч із великими дитячим і спортивним майданчиками. Тут, на Латишській вулиці в районі Праги-6, в понеділок, 23 березня планували відкрити пам’ятник Шевченкові. Це якраз неподалік від Посольства України. Але такий задум кількох українських громадських організацій не сподобався частині мешканців району. За повідомленням чеської преси, 150 із них виступили з листом протесту. Один з підписантів, Павел Шабата каже, що проект монументу, який він бачив, надто високий для місцевості, нібито «у традиційній російській формі пам’ятників-велетнів». Шабата не сумнівається у значенні Шевченка для українського народу, але дивується, яке відношення той має до Латишській вулиці в чеській столиці.

Пояснити це пражанам, таким як Павел Шабата, українці так і не змогли. Голова громадського об’єднання «Українська ініціатива в Чеській Республіці» Віктор Райчинець каже Радіо Свобода, що представники районної влади двічі обіцяли провести таку зустріч, але цього не зробили.

«Вони протестують тому, що не знають, хто це Шевченко. Ми казали, що хочемо з ними зустрітися. Але Прага-6 так і не влаштувала цієї зустрічі», – говорить Віктор Райчинець. Ба більше. Він припускає, що це місцеві чиновники могли шукали привід, щоб заморозити будівництво. «Те, що громадяни протестують це одне, а те, що уряд Праги-6 не захотів, щоб Тарас Шевченко був якраз в тому парку, я думаю, це якраз і є головна причина», – зауважив Віктор Райчинець.

Противники спорудження пам’ятника Шевченкові у празькому мікрорайоні Бубенеч мають юридичний козир. Справа в тому, що будівельники залили бетон під монумент у грудні минулого року на кілька днів раніше ніж отримали дозвіл. Віктор Райчинець каже, що українська будівельна фірма вирішила, що вже домовилася з місцевим управлінням будівництва.

«Вони їм сказали, що це все дозволили, можете помаленьку будувати, а ми вам приготуємо дозвіл. Хлопці почали це робити, а вони написали, що поки що зупиняють», – говорить лідер Української ініціативи.

Натомість керівник будівельного управління Праги-6 Петр Малотін це рішуче заперечує: «Це неправда! Нічого подібного не було».

Місце, де мав бути пам’ятник Тарасу Шевченку

Але є ще одне поясенння, чому спорудження пам’ятника Шевченкові в Празі почалося з порушення будівельних норм. «Просто боялися, що коли нам треба буде поставити пам’ятник, так буде земля замерзла і не можна буде копати», – сказала Радіо Свобода голова Об’єднання українок в Чеській Республіці Марія Прокоп`юк і додала – «Довго ми вже чекаємо. Власне, вже другий рік йде кропітка робота, багато дозволів потрібно. Могло статися так, що пам’ятник вже є, а будувати нема де, бо була би замерзла земля».

Чи знайдеться місце для українця коло серба?

У будівельному управлінні Праги-6 кажуть Радіо Свобода, що тепер будуть вирішувати, чи ліквідувати постамент Кобзареві, який для них є незаконним будівництвом. «Під час розгляду справи також будуть аналізувати, чи можна це будівництво додатково дозволити. Важко передбачити, яким буде результат, оскільки ця справа у початковій стадії», – каже Петр Малотін. А празькі жителі, які не погодяться з новим рішенням будівельного управління матимуть іще півроку, щоб його оскаржити.

Речник району Прага-6 Мартін Шалек говорить Радіо Свобода, що переважна більшість проектів монументів, які будуються у районі, проходять громадське обговорення. Але, за його словами, у справі монументу Кобзареві цього не було. «За останні кілька років районна влада всюди фігурує у справі спорудження нових пам’ятників, включно із запланованим у тому ж парку пам’ятником Ніколі Теслі (всесвітньовідомий американський винахідник сербського походження – редакція): готувала проекти, куди саме пам’ятник помістити тощо. А стосовно цього монументу, то ми дізналися про нього від громадян, які проти нього протестували. Вони побачили, що у них під боком щось росте, а вони не знають що», – каже представник місцевої влади.

Один з ініціаторів спорудження пам’ятника Кобзареві, Віктор Райцинець каже, що тепер українська громада буде домагатися встановлення монументові в іншому районі Праги, там де його хочуть бачити. За його словами, автор двометрового бронзового монументу – український скульптор Михайло Зноба.

Радіо Свобода не вдалося отримати коментаря у цій справі від посольства України в Празі. 9 березня там був вихідний.

А поки українці в чеській столиці вшановують Тараса Шевченка, покладаючи квіти і запалюючи свічки коли пам’ятної дошки письменникові в центрі Праги. Тут вперше у 1876 році видали повне видання «Кобзаря», без цензури.

(Прага – Київ)

Радіо Свобода

No comments: