04 March, 2009

У Румунії заарештували військового офіцера, підозрюваного у шпигунстві на користь Росії

Правоохоронні органи Румунії заарештували у Бухаресті громадянина Болгарії та румунського військового офіцера, які обвинувачуються у співробітництві з російськими спецслужбами.

Обидва підозрювані були затримані в понеділок, передає у середу, 4 березня, болгарське агентство Novinite.

Громадянину Болгарії Петру Зікулову висунуті обвинувачення у шпигунстві, румунському офіцеру Флорічелу Акіму - у державній зраді. Суд санкціонував їх попередній арешт на 29 днів, максимально можливий термін до початку судового розгляду. У четвер розглянуть апеляцію підозрюваних, у якій вони просять відпустити їх під підписку про невиїзд.

За даними румунських ЗМІ, Акім уже зізнався, що продавав румунським військовим таємниці і отримував у залежності від важливості документів суми в розмірі "1000 доларів США або менше".

Розвідувальна служба Румунії оголосила, що офіцер знаходився у розробці з 2005 року. Слідство вважає, що румун передавав документи болгарину, який потім за допомогою "складної розвідувальної мережі" переправляв інформацію "державі, що не входить у НАТО", повідомляє HotNews.ro.

Зікулов стверджує, що не причетний до шпигунства, і зізнається лише у знайомстві з певним українським чиновником, який був зацікавлений у військовій інформації. У МЗС Болгарії наголосили, що Зікулов, який володів консалтинговою фірмою у Бухаресті, діяв за власною ініціативою і ніяк не пов'язаний з болгарським урядом.

Між тим у розвідслужбі Румунії не вказують, що продані Акімовим документи призначалися саме Росії. Відомство відмовилося надати детальну інформацію, щоб не зашкодити розслідуванню.

Нагадаємо, наприкінці лютого колишнього високопоставленого співробітника Міністерства оборони Естонії Германа Сімма було засуджено до 12 років в'язниці за шпигунство на користь іноземної держави.

На допиті він зізнався, що був завербований КДБ ще наприкінці 1970-х років, коли навчався у Москві в Політехнічному інституті. За словами Сімма, через багато років його почали шантажувати співробітники російської СЗР. У разі відмови від співпраці вони погрожували викрити його як колишнього агента КДБ.

korespondent.net

1 comment:

Vasyl said...

У відповідь треба вислати Мірчу Луческу!