26 February, 2009

Російського шпигуна засудили

В Естонії завершився найгучніший в її історії шпигунський скандал. Людина, яка протягом довгих років повинна була відповідати за збереження найсекретнішої державної інформації, передавала її Росії. Харьюський повітовий суд визнав колишнього главу служби безпеки в державній зраді і засудив до 12 з половиною років ув'язнення та 20 155 000 крон компенсації за збитки, нанесені безпеці держави.

Секретні документи, доступ до яких мав Герман Сімм, включали, зокрема, відомості про співпрацю з НАТО і Європейським союзом. Працюючи на державній службі, він був генеральним директором поліцейського управління, з 1995 по 2006 рік працював в міністерстві оборони і з 2001 року займав там пост керівника відділу безпеки. На цій посаді він мав доступ до будь-якої секретної інформації і відповідав за виконання угоди з партнерами Естонії про охорону секретних документів.

Сімм був саме тим, кому було доручено створення системи безпеки при поводженні з секретною державною інформацією, кому довіряли НАТО і ЄС. З 2004 року Естонія є членом обох організацій. Виходить, що завдяки своєму шпигунові Росія була завжди присутня за столом переговорів. Після своєї відставки в листопаді 2006 року до березня 2008 року Сімм продовжував працювати в міністерстві як радник з питань безпеки.

Справу розглядали у закритому слуханні, крім того, Сімм пішов на угоду зі слідством. Як випливає зі звинувачувальних документів, з літа 1995 і до 2008 року Сімм збирав документи, а також особисті дані можливих нових аґентів для передачі російській зовнішній розвідці СВР. Загалом Сімм передав СВР майже 3000 документів. Діяльністю Сімма керували два офіцери російської Служби зовнішньої розвідки: Валерій Зенцов та Сергій Яковлєв, який використав національну самоідентифікацію громадянина Португалії Антоніо де Хесус Аморетт Графа. Яковлєв оголошений у міжнародний розшук, видано європейську постанову про його арешт (European Arrest Warrant.)

Російські офіційні особи відкидають всяку причетність російських служб до діяльности Германа Сімма.

maidan.org.ua

No comments: