13 December, 2008

Україні не потрібно ПДЧ для того, щоб стати членом НАТО

На Бухарестському саміті НАТО Україна отримала дуже важливий сигнал: було прийнято безпрецедентне рішення - всі країни НАТО погодилися з тим, що Україна й Грузія стануть членами Альянсу. Про це заявила в Укрінформі на відкритому засіданні Євроатлантичного клубу представник естонської делегації при НАТО Анна Тіїдо.

Вона відзначила, що "такого не було при нашому (Естонії. - Ред.) вступі". Вперше таке рішення в історії Альянсу було прописано у документах, "а кожне слово, зафіксоване у документах Організації, має велике значення, його можуть потім цитувати протягом 50 років", підкреслила Анна Тіїдо. На її думку, "це набагато важливіше, ніж просто План дій по членству /ПДЧ/, який зараз Україні не дали".

Естонський дипломат вважає, що поняття ПДЧ "стало якимсь фетішем, воно дуже заполітизоване". Насправді ПДЧ - це тільки технічний інструмент, і він не обов'язковий при вступі: "Польща, Угорщина і Чехія вступили до Альянсу без ПДЧ".

Анна Тіїдо підкреслила, що на нещодавній зустрічі у Брюсселі міністри закордонних справ країн НАТО знову підтвердили свою бухарестську заяву і ухвалили рішення активізувати роботу з Україною і Грузією, використовуючи існуючі структури, а також розширити інформаційні бюро НАТО у Києві та Тбілісі.

На думку Анни Тіїдо, щорічні національні програми є частиною Плану дій щодо членства. "Це той компроміс, який усіх влаштовує. Я вважаю, що ця програма дає всі шанси на вступ, і тут немає ніякого програшу на даному етапі", - підкреслила вона.

За матеріалами "Укрінформ" | maidan.org.ua

No comments: