29 December, 2008

З 1 січня в Словаччині можна буде розплачуватися в євро

З 1 січня 2009 року Словаччина введе євро як єдину грошову одиницю Європейського Союзу.

У свою чергу євро відсвяткує 10 років із дня створення, повідомляє "Інтерфакс".

Словаччина стане 16 країною ЄС, у якій використовується євро.

Таким чином, з Нового 2009 року 328,6 млн. осіб із 499,7 млн., які проживають у ЄС, будуть користуватися єдиною грошовою одиницею.

Президент Європейської Комісії Жозе Мануель Баррозу в зв'язку з цим сказав:

"Я дуже щасливий, що ми будемо святкувати 10 річницю євро, вітаючи Словаччину як нового члена. Словаччина готова зробити історичний крок уперед, як для усіх своїх громадян, так і для Європи. Приєднання до євро поставить Словаччину в економічний і політичний центр Європи, після менш ніж п'яти років приєднання до ЄС. Це – велике досягнення...".

Євро було створено в 1999 році, коли 11 країн увели єдину монетарну політику. За шість місяців до цього був створений Європейський центральний банк. Банкноти і монети були представлені в 2002 році.

Словаччина повинна буде обміняти 30.1260 словацьких крон у євро. Перед Словаччиною євро ввели Словенія, Кіпр і Мальта.

Спеціально для святкування ювілею євро, у січні буде введена монета достоїнством 2 євро, за дизайн якої проголосувала більшість відвідувачів веб-сайту Європейської комісії.

Словаччина цілковито готова до введення євро. Комерційні банки почали отримувати банкноти і монети з вересня і вже доставили їх у магазини й інші бізнеси-організації для проведення оплати в євро з 1 січня.

Планується, що цінники з одночасною вказівкою ціни в євро і кронах будуть використовуватися до 1 січня 2010 року.

pravda.com.ua

No comments: