27 November, 2008

Cенат Чехії проголосував за розміщення радару ПРО США

Сенат Чехії, - верхня палата парламенту, - проголосував за розміщення радара системи протиракетної оборони США на чеській території.

Про це журналістам повідомив представник прес-служби сенату.

За проголосувало 49 з 81 присутніх сенаторів.

Проти були соціал-демократи і комуністи.

Представляючи документи щодо ПРО в Сенаті, прем'єр-міністр Чехії Мірек Тополанек, зазначив, що "існуюча сьогодні потенційна загроза для Європи, у зв'язку з якою планується ПРО, через 10 років може стати актуальною".

Проте основний законодавчий процес відбувається у нижній палаті парламенту - Палаті депутатів. Передбачається, що процес ратифікації чесько-американських документів по ПРО може тривати до весни.

Нагадаємо, 24 листопада поточного року мери 30 чеських міст підписали колективний лист до обраного президента США Барака Обами із закликом відмовитися від розміщення елементів американської ПРО в Європі.

США і Чехія підписали договір по ПРО

18 листопада Чеський парламент відклав розгляд проектів законів щодо розміщення елементів системи ПРО США та НАТО на своїй території до призначення нової адміністрації США.

Договір про розміщення на чеській території американського радара системи протиракетної оборони був підписаний 8 липня. 10 вересня угоду схвалив уряд Чехії.

18 жовтня поточного року чеський прем'єр Мірек Тополанек заявив, що Чехія готова погодитися з періодичними візитами російських військових спостерігачів на об'єкти ПРО США, які планують розмістити на її території.

Влада Польщі та Чехії заявила, що сподівається на незмінний курс нової адміністрації США з розміщення елементів ПРО в своїх країнах.

korespondent.net

No comments: