19 July, 2008

Ф.Хеймскерк: "Нідерланди повністю підтримують євроінтеграцію України"

Інтерв'ю з міністром зарубіжної торгівлі Нідерландів Франком Хеймскерком.

Нідерланди є одним з лідерів за об'ємом інвестицій в Україну. І підтримка цієї країни дуже важлива в процесі нашої європейської інтеграції. Про перспективи торговельно-економічної співпраці і про найцікавіші напрями інвестування РБК-Україна розповів міністр зарубіжної торгівлі Нідерландів Франк Хеймскерк.

РБК-Україна: У якому стані зараз знаходяться торгові відносини України і Нідерландів, і які перспективи цих відносин?

Франк Хаймскерк: Економічне зростання України останнім часом зробило сильний ривок, у зв'язку з чим ми бачимо хорошу перспективу наших торгових відносин. На сьогоднішній день Нідерланди інвестували в економіку України 1,5 мільярда євро, і вишли на третє місце за об'ємом інвестицій. І я переконаний, що об'єм інвестицій найближчим часом збільшуватиметься, і ми отримаємо кращі показники.

РБК-Україна: Що потрібно зробити українській владі для того, щоб наша країна стала привабливішою для іноземних інвесторів?

Ф.Х.: Основними моментами є стабільність, в т.ч. політична стабільність в Україні і сприяння іноземним інвесторам. Також дуже важливим моментом, що підвищує інвестиційну привабливість, є недавній вступ України до Світової організації торгівлі.

РБК-Україна: В майбутньому Україна планує відмінити мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення. Який вплив цей матиме на зростання інвестицій?

Ф.Х.: В першу чергу відміна мораторію матиме позитивний вплив на розвиток сільського господарства України, а також це дозволить привернути більше прямих іноземних інвестицій, включаючи і інвестиції з Нідерландів.

Сьогодні ціни на продукти харчування дуже високі, і це питання є одним з основних на саміті Великої вісімки, що проходить в Японії. Тому розвиток сільськогосподарського сектора України буде дуже вигідним як для України так і для її іноземних партнерів, і я сподіваюся, що Нідерланди зможуть зайняти більш високу позицію серед країн, компанії з яких вже представлені в сільськогосподарському секторі України.

РБК-Україна: У які галузі української економіки голландські бізнесмени вважають за краще вкладати кошти?

Ф.Х.: В першу чергу важливими напрямами для нас є енергетика, будівництво і сільське господарство. Крім того проведення в Україні Чемпіонату світу з футболу Євро-2012 відкриває нові перспективи для наших інвесторів у сфері послуг. Сьогодні серед 25 нідерландських компаній-учасників даної місії, одна надаватиме експертну підтримку в питаннях безпеки і управління потоком людей в рамках підготовки до Євро-2012.

РБК-Україна: Чи будуть Нідерланди підтримувати намір України отримати статус асоційованого члена на вересневому саміті ЄС?

Ф.Х.: Нідерланди повністю підтримують намір України інтегруватися в європейське співтовариство, але це процес, який вимагає часу. В той же час підготовка до вступу в ЄС також дасть Україні хороший поштовх для економічного зростання.

Розмовляв Василь Январьов | rbc.ua

No comments: