15 June, 2008

Економіка новачків НАТО демонструє неймовірний зріст

“Вступ до НАТО забезпечує потужні гарантії як для безпеки, так і для демократії, економіки і соціального розвитку”. Про це заявив народний депутат від фракції “Наша Україна – Народна Самооборона”, член парламентського Комітету з питань бюджету Павло Жебрівський, коментуючи переваги для України від членства в НАТО.

“Після вступу до Альянсу Україна братиме безпосередню участь у процесах вироблення і прийняття рішень щодо подальшого розвитку європейської і євроатлантичної безпеки, - зазначив Жебрівський. - Україна отримає безпрецедентні додаткові гарантії забезпечення державного суверенітету, територіальної цілісності та непорушності державних кордонів”. “Завдяки таким гарантіям, Україна не буде об’єктом провокацій на кшталт закликів до перегляду статусу Севастополя і Кримського півострова, які регулярно лунають з вуст високопосадовців та офіційних осіб Російської Федерації”, - зауважив він.

За словами народного депутата, “вступ України до НАТО сприятиме покращенню інвестиційної привабливості країни в очах міжнародних інвесторів”. Як приклад він навів досвід країн-членів НАТО. “У 1998 році в економіку Польщі було інвестовано 5 млрд. доларів, а в 1999 – рік вступу Польщі до НАТО, - вже 8 млрд. доларів США. Приклади Чехії та Угорщини не менш показові. У 1998 році прямі іноземні інвестиції в економіку країн становили відповідно 9,8 та 10,2 млрд., а в 1999 – 12,8 та 14,5 млрд. доларів США. Після вступу Болгарії до НАТО іноземні інвестиції в економіку цієї країни зросли вдвічі, у 2004 році, після вступу Румунії до НАТО, обсяг прямих іноземних інвестицій зріс на 141% порівняно з 2003 роком”, - сказав Жебрівський.

Серед позитивів, які Україна має вже сьогодні, народний депутат назвав проект НАТО щодо створення Трастового фонду для ліквідації надлишків застарілих боєприпасів в Україні. “Таких боєприпасів у нас 133 тис. тон, 1,5 млн. одиниць застарілої вогнепальної зброї та 1 тис. одиниць переносних зенітно-ракетних комплексів, - зауважив він. - 1 грудня 2005 року у Харківській області розпочався перший трирічний етап проекту, на який вже зараз передбачено 4,1 млн.євро, а вартість усього першого етапу становитиме близько 8 млн. євро. Загалом проект розрахований на 12 років, і на його реалізацію передбачається витратити більше 25 млн.євро”.

Прес-служба НУНС.

No comments: