10 June, 2008

Випуск радіо-новин від Алли Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 9 червня 2008

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора. Вас вітає Алла Снігур.

В Кіровограді зноситимуть хрест жертвам голодомору.

Цей задум чи стару новину приховують від громадськості і називають інакше – перенесення, - пише інтернет видання Майдан. Згаданий хрест було встановлено в 1999 році за тотальної неохоти кіровоградської міської влади. Один з чиновників навіть провокував бійку з учасниками акції та галасно репетував. Нині ж ініціатором знесення хреста виступають антиукраїнські сили, що гуртуються навколо так званого Фонду Михайла Кутузова, які облюбували саме це місце під пам’ятник своєму іноземному кумиру. Мотивація їх ініціативи базується на тому, що цей загарбник брав участь у захоплені земель центру України та певний час, ще не отримавши генеральські еполети, проходив службу та жив у місті.

Президент України Віктор Ющенко наголошує, що виконання заходів з підготовки до ЄВРО-2012 ускладнено повільним затвердженням графіків їх фінансування на поточний рік.
Як повідомила на брифінгу Прес-секретар Глави держави І.Ванникова, президент звертає увагу Уряду на незабезпеченість формування нормативно-правової бази, необхідної для ЄВРО-2012, зокрема щодо використання інструментів та механізмів, які сприятимуть залученню інвестора для реалізації проектів в рамках цього заходу.
«Особливе занепокоєння глави держави викликають ситуація, що склалась з підготовкою аеропортів та реконструкцією НСК «Олімпійський», а також відсутність консолідованої позиції уряду в цьому питанні, що відтак негативно впливає на імідж нашої держави у світі», - сказала І. Ванникова.

Кандидатуру на посаду секретаря Київради від фракції Блоку Леоніда Черновецького мало б бути визначено у понеділок о сьомій вечора.

Про це сказав депутат Київради від Блоку Леоніда Черновецького, колишній секретар міськради Олесь Довгий.

За словами депутата, наразі продовжуються консультації з представниками інших фракцій про підтримку кандидатури від Блоку Леоніда Черновецького на посаду секретаря столичної міськради.

у понеділок на вечірньому засіданні фракції будуть розглядатися декілька кандидатур на секретаря Київради. "І однією з них є я", - сказав Довгий.

В той же час він розповів, що згідно з рішенням Конституційного суду, імперативний мандат до депутатів Київради може бути застосований лише, якщо вони або не увійшли у фракцію тієї політичної сили, від якої обирались до міськради, або вийшли з неї. За його словами, наразі у Київраді не зареєстрована жодна фракція.

Міністр охорони здоров'я Василь Князевич називає "повною дезінформацією" заяви про те, що кандидат у президенти Віктор Ющенко не був отруєний.

Князевич зауважив, що він "як міністр охорони здоров'я і як керівник з української сторони спільної українсько–швейцарської групи фахівців, що займалася лікуванням президента з початку 2005 року, мусить зробити заяву, що ці твердження є повною дезінформацією".

За словами міністра, "факт отруєння Віктора Ющенка найтоксичнішим з діоксинів підтверджений медиками на основі численних токсикологічних досліджень тканин організму в сертифікованих закордонних лабораторіях, а також на основі клінічної картини захворювання, яка повністю відповідала отруєнню такою сполукою".

Рятувальники на шахті Карла Маркса у Єнакієвому пройшли позначку 880 метрів і дісталися кілометрової відмітки.

Голова державної комісії з розслідування причин вибуху, перший віце-прем’єр Олександр Турчинов каже, що точна кількість живих шахтарів невідома, але їх більше, ніж можна було сподіватися

Раніше надійшло повідомлення, що рятувальники виявили понад двадцять гірників, які опинилися у пастці в результаті вибуху газу на глибині приблизно одного кілометра.

Шахтарів піднімають на поверхню дуже повільно, оскільки шахтне обладнання зруйноване, а те обладнання, яке використовують, забирає три години, або опуститися і піднятися.

Родичі і близькі шахтарів звинувачували владу повільному проведенні рятувальних робіт.

Вони також твердять, що на шахті таки провадився незаконний видобуток вугілля всупереч забороні Держгіркомнагляду.

Зранку повідомили про виявлення одного мертвого шахтаря, але офіційні джерела цієї інформації не підтвердили.

Вибух на вугільній шахті і мені Карла Маркса у місті Єнакієво стався в ніч з суботи на неділю.

Вибух був такий потужний, що пошкодив наземні споруди шахти.

Увага! У рамках фестивалю Babylon fest у Брні виступить українська група HAYDAMAKY. Фестиваль відбудеться у Брні, на граді Špilberk у четвер та п»ятницю 12 і 13 червня.

Читайте інтернет сторінку Форуму українців ЧР www.ukraine.cz

No comments: