23 June, 2008

Випуск радіо-новин від Алли Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 23 червня 2008

У неділю з нагоди Дня Скорботи президент Віктор Ющенко звернувся ло українського народу. Україні, сказав він, судилося стати одним із епіцентрів Другої світової війни. Війна двічі прокотилася вогняним смерчем по нашій багатостраждальній землі, щоразу забираючи сотні і сотні тисяч жертв, залишаючи за собою безліч безіменних могил.

Пам'ятаймо, наголосив президент, що українці зробили величезний внесок у розгром нацистської імперії. Проти гітлерівської Німеччини воювало сім мільйонів наших земляків. Ющенко закликав українців схилити голови перед пам'яттю мільйонів жертв Другої світової.

На саміті Євросоюзу Польща і Швеція офіційнио представили проект ініціативи «Східне партнерство», спрямованої на поглиблення відносин ЄС із своїми сусідами на Сході - колишніми совєтськими республіками, а насамперед з Україною. Проте, як повідомила радіостанція «Німецька Хвиля», неофійійно члени польської та шведської делегацій з обережно висловлювалися щодо перспективности цього проекту. Так, один з польських делегатів сказав кореспонденту «Німецької Хвилі», що Варшава вважатиме великим успіхом проекту навіть безвізовий режим з Україною.

Журналістика залишається в Україні небезпечною професією, а тож київські парламентарі обговорюють законопроект про забезпечення працівників пера охороною. На думку правникаа Інституту масової інформації Романа Головенка, така пропозиція не є життєздатною. Разом з тим він позитивно оцінює вміщене в проектах цього закону посилення кримінальної відповідальності за перешкоджання професійній діяльності журналістів. Головенка зазначає, що в цьому документі можна звести всі права та обов‘язки представників преси, але, провадить він далі, законодавчий захист прав українських журналістів європейського рівня не врятує їх від довільного правозастосування закону.

Українські вузи відстають від європейських за якістю освіти. Це визнали наковці, що брали участь у «круглому столі» в Києві.

В Україні нині діє більш як 900 вищих навчальних закладів. Щороку вони випускають близько трьох мільйонів молодих спеціалістів, але більшість з них через надто стандартизовану систему освіти не здатні застосувати свої знання на ринку праці. Вчені пропонують виробити національну стратегію реформування освітньої системи, яка б більше орієнтувалася на якість знань. Також головним аспектом реформування української системи освіти має стати безперервність навчання протягом життя. При цьому науковці не певні, чи потрібна Україні участь у Болонському процесі, який так широко популяризується в країні.

Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко відвідала Брюссель, де взяла участь у саміті Європейської Народної Партії. Партія Тимошенко «Батьківщина» має статус спостерігача в цьому об’єднанні консервативних політичних сил, так само як і «Наша Україна» президента Ющенка. У коментарі брюссельського оглядача європейсько-українських питань Майкла Емерсона мовиться, що нескінчений ланцюг відкритого і прихованого протистояння команд прем’єра й президента України сьогодні найбільше хвилює ЄС, оскільки послаблює позиції Києва. А тому, каже експерт, під час зустрічей з Тимошенко європейські достойники хочуть почути її версію подій та шляхів виходу із затяжної кризи. Внутрішньо політична ситуація в Україні, вважає Емерсон, надзвичайно складна і подеколи нагадує громадянську війну між президентом та прем’єром. Це неблагополучний варіант демократії, який розчаровує Європу.

Сейм Литви заборонив використання нацистської та совєтської символіки під час проведення зібрань та інших масових заходів. Зрівнювання нацистської та комуністичної символіки викликало гостре незадоволення з боку Москви. Натомість ініціатори змін у законодавстві Литви наголошують, що ці два режими є тоталітарні, а відтак їхні злочини повинні бути засуджені міжнародною спіспільнотою. Нові поправки до Закону про зібрання забороняють використовувати в Литві знаки та герби, прапори та уніформи нацистської Німеччини, СССР та Литовської ССР. Також забороняється виконувати гімни цих держав та демонструвати портрети їхніх лідерів.

У суботу 21 червня на стадіоні Юліска в Празі-6 відбувся традиційний турнір національних меншостей з мініфутболу на кубок голови Сенату Яна Ракушана. Минулого
року українці вибороли перше місце. Цього року українці програли у чвертьфіналі Нігерії з рахунком 2:4 і зайняли 6 місце. Переможцем стали Суданці, які виграли у Нігерії у серії післяматчевих пенальті.

No comments: