03 June, 2008

Випуск радіо-новин від Алли Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 2 червня 2008

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора. Вас вітає Алла Снігур.

Президент Віктор Ющенко зупинив дію постанови Кабінету міністрів щодо закупівлі послуг, пов’язаних із формуванням державного реєстру виборців.

За словами заступниці глави секретаріату президента Марини Ставнійчук, у відповідній постанові Кабінет міністрів "безпідставно" застосував схему держзакупівлі за спецзамовленням, що передбачає участь у процедурі закупівлі лише одного учасника ринку (зазвичай така схема застосовується для закупівлі робіт та послуг лише у сфері безпеки та оборони). "Президент звертається до Кабінету міністрів і Центрвиборчкому з вимогою перестати лобіювати інтереси певних фірм, і дати можливість провести формування закупівлі", - повідомила Ставнійчук. „І хай в цьому конкурсі переможе той, хто має, відповідно законодавства, для цього найбільші можливості", - зазначила заступник глави секретаріату президента. Разом із тим, Ставнійчук повідомила, що в секретаріаті президента готують звернення до Генпрокуратури з проханням розібратися у даній ситуації. Водночас президент звернувся до Конституційного Суду з проханням розтлумачити конституційність даної постанови Кабміну.

Фракція Партії регіонів у Верховній Раді може ініціювати відставку уряду.

Про це сказала в інтерв’ю УНІАН депутат від Партії регіонів Ганна Герман. Вона зазначила, що це питання обговорювалось на засіданні керівництва фракції. За її словами, це може відбутися в тому випадку, якщо Кабінет Міністрів вже на цьому тижні не внесе на розгляд Верховної Ради зміни до закону про Держбюджет на 2008 рік, а також не відзвітується перед парламентом про монетарну політику уряду.

За її словами, готується відповідна заява Партії регіонів з даного питання. Вона додала, що на Політраді партії з цього приводу буде ухвалено остаточне рішення. Герман наголосила, що Партія регіонів в ситуації, коли не внесені зміни до бюджету, коли "ціни і далі зростають", "не може грати роль стороннього спостерігача". За її словами, фракція наполягатиме на тому, щоб уряд відзвітував у парламенті щодо заходів з подолання інфляції, і Верховна Рада "повинна ухвалювати рішення по цьому звіту".

У секретаріаті президента не вірять у можливість створення "широкої коаліції" і говорять про можливі дострокові парламентські вибори восени.

Про це в понеділок написала газета "Сегодня" з посиланням на "високопоставлені джерела в оточенні президента Віктора Ющенка". "У секретаріаті вже не вірять у можливість створення "широкої коаліції", проте досить натхненні поразкою БЮТ на виборах до Київради і будують плани влаштувати "Сталінград" для Юлії Тимошенко вже в масштабах усієї країни - на дострокових парламентських виборах восени", - пише газета. "Справа тепер за малим - умовити президента погодиться на ці вибори", - додає видання.

У Києві вдбулася надзвичайна прес-конференція. Заступник Голови Українського інституту національної пам'яті Владислав Верстюк на ній повідомив, що скликана у зв'язку із неординарною подією — публікацією на офіційному сайті Міністерства зовнішніх справ Російської федерації кількох розсекречених Архівом Федеральної служби безпеки документів про діяльність українського визвольного руху. Володимир В'ятрович, начальник архівного відділу УІНП, радник голови СБ України з науково-дослідницької роботи відзначив, що тривала науково-дослідницька робота СБУ та відкриття доступу до секретних архівів отримали свій відголос і в Росії: ФСБ вперше розсекретило кілька документів про ОУН-УПА. «На жаль, перші із оприлюднених документів не є найцікавішими із тих, що містяться в архівах ФСБ, більшість із них побудована на вторинних джерелах інформації, проте навіть із них можемо дізнатися за що і проти кого боролися ОУН-УПА. Зокрема, в опублікованих матеріалах є неодноразові згадки про німецьку репресивну політику щодо українських націоналістів, підтримку УПА місцевим населенням», сказав В'ятрович.

Сьогодні в народному домі на Сміхові в Празі виступає Ужгородський мистецький колектив. Концерт почався о 19 годині. Ужгородський ансамбль виступає на сцені Народного дому під патронатом заступниці мера Праги 5 Луції Ваврової.

У четвер 5 червня ексклюзивно виступить у Празі камерний хор Хрещатик - з репертуаром духовних творів українських композиторів. Концерт почнеться у четвер о 19 годині у греко-католицькому храмі Найсвятішої трійці на вулиці Спаленій. На концерт запрошує Обєднання Українців та прихильників України у співпраці з екзархатом греко-католицької церкви у ЧР, посольством України та Українською ініціативою в Чеській республіці.

Київський муніципальний камерний хор ХРЕЩАТИК був створений у березні 1994 року. Дебютний виступ колективу відбувся 9 квітня 1994 року у концертному залі Київської консерваторії і одразу ж дістав схвальну оцінку музикознавців та шанувальників хорового співу. Творче кредо колективу який є постійним учасником фестивалів під егідою Спілки композиторів України - виконання сучасних творів українських композиторів.

Щиро запрошуємо до неформальної зустрiчi зi спiваками камерного хору Хрещатик!

- пiд час ознайомлення з Прагою (пiсля обiду)

- пiсля концерту

Читайте інтернет сторінку Форуму українців ЧР www.ukraine.cz

No comments: