18 June, 2008

Випуск радіо-новин від Алли Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 16 червня 2008

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора. Вас вітає Алла Снігур.

Глава сенату польського парламенту Богдар Борусевич певен, що чемпіонат Європи з футболу в 2012 році пройде в Україні й Польщі.

Про це Борусевич повідомив на прес-конференції в понеділок у Києві по завершенні установчого засідання асамблеї парламентів України, Литви й Польщі.

Коментуючи інформацію, що з'явилася в мас-медіах про те, що нібито Польща веде негласні переговори про перенесення "Євро-2012" з України, Борусевич підкреслив, що й в Україні, і в Польщі проходить підготовча робота до чемпіонату.

"Євро-2012 буде в Польщі й Україні. Щодо цього в мене немає ніяких сумнівів", - підсумував він.

Заступник голови Секретаріату Президента Олександр Чалий вважає, що Україна зможе адекватно відреагувати на різке збільшення Росією цін на газ для України.

Про це він заявив на брифінгу.

Чалий підкреслив, що Україна ніколи не буде розглядати забезпечення своєї національної безпеки й стратегічного курсу на приєднання до НАТО в обмін на дешевий російський газ.

"Ніяких питань, які стосуються проблем національної безпеки, в обмін на газ не може бути. Навіть постановка таких питань є неприйнятною", - підкреслив він.

Чалий нагадав, що перехід на ринкові умови на пострадянському просторі - це не тільки підняття ціни на газ до ринкової, але й перехід всіх інших складових газових відносин у ринкову площину.

Зокрема, це стосується питання транзиту й зберігання газу.

Як повідомляли, 6 червня Секретаріат заявив про готовність України до переговорів з Росією за ціною за газ на 2009 рік.

Україна й Росія домовилися про спільні переговори із середньоазіатськими країнами про поставки газу в 2009 році.

23 травня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко заявила про домовленість із прем'єром Росії Володимиром Путіним про початок найближчим часом переговорів про розробку й підписання довгострокової угоди на 5-10 років із забезпечення України газом.
----
Президент Віктор Ющенко сподівається, що рішення про приєднання України до плану дій щодо членства в НАТО буде прийнято в цьому році.
Про це він заявив на спільній прес-конференції з генсеком НАТО Яапом де Хоопом Схеффером у понеділок.
Він зазначив, що Україні треба "зробити значну домашню роботу". "Але українська сторона переконана: приєднання до ПДЧ дає можливість Україні ще більше сконцентруватися на виконанні домашніх завдань в рамках плану дій Україна-НАТО. Як стверджують фахівці, сьогоднішній план дій Україна-НАТО - на 90% це план ПДЧ", - наголосив Ющенко.
Також він наголосив на необхідності значно зменшити політизацію цього питання, "особливо ту політизацію, яку приносить нам зовнішня політика".
Він знову підкреслив, що на території України не буде розміщено військових баз або ядерної зброї, а також, що після вступу до НАТО Україна не буде зобов’язана брати участь у збройних конфліктах.
Ющенко також зазначив, що рішення про приєднання до НАТО буде прийматися шляхом всенародного референдуму.
--------
Печерський районний суд Києва в понеділок заарештував мера Алушти Володимира Щербину, який підозрюється в одержанні хабарів.
Таким чином, суд задовольнив подання Генеральної прокуратури, що просила обрати запобіжний захід для Щербини у вигляді утримання під вартою.
Мер Алушти взятий під варту з 16 червня на термін 2 місяці. Протягом трьох днів постанова суду може бути оскаржена в апеляційному суді.
На засіданні представник прокуратури, зокрема, розповів, що в травні цього року заступник мера Алушти Вадим Попов за згодою з мером вимагали від представника філії ТОВ "Кримігросервіс" $50 тис. за вирішення питання про розміщення на набережній Алушти ігрових павільйонів.
Згодом сума була зменшена до $20 тис. Після одержання цієї суми було прийняте рішення про надання дозволу на розміщення ігрових павільйонів. Отримані кошти мер і його заступник розподілили між собою.
Під час обшуків у Щербини і Попова були вилучені гроші, які вони одержували від різних громадян у вигляді хабарів.
Щербина на засіданні суду заперечував факти одержання хабарів і сказав, що останнім часом він і значна частина депутатів міськради діяли для того, щоб обмежити і навіть прибрати ігрові заклади з набережної Алушти.
Суд також узяв під варту Попова на тих же підставах. Адвокат Щербини Ігор Боровський сказав, що постанова суду надто сувора й захист має намір оскаржити її в апеляційному порядку.
...........
Пол МАККАРТНІ відкрив авторську виставку живопису в Києві. Музикант захотів на власні очі поглянути, як організатори розвісили картини. Водночас учасник "ліверпульської четвірки" та його музиканти поспілкувалися з українським бомондом.

Як передає "5 канал", перед входом до Центру сучасного мистецтва кумира цілий день чекали безліч шанувальників, вони співали пісні "Бітлз" і прагнули сфотографувати музикантів.

Вільний доступ до мистецьких полотен П.МАККАРТНІ відкриється перед днем народження легендарного музиканта - 17 червня. Сам музикант, за його словами, ніяк не може забути хвилини, пережиті на концерті в суботу.

Попри складні погодні умови в Києві, Independence concert сера П.МАККАРТНІ на Майдані Незалежності в Києві та пряму трансляцію в семи містах України відвідала рекордна в історії України кількість глядачів. У центр столиці, не зважаючи на грозу і зливу, прийшли близько 350 тисяч осіб.

Спілка Української Молоді в Арґентинській Республіці повідомляє про проведення 21 червня акції "Незгасима свічка" на вшанування жертв голодомору 1932-33 років.
Читайте інтернет сторінку Форуму українців ЧР www.ukraine.cz

No comments: