05 May, 2008

Алла Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 5 травня

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора з Праги. Вас вітає Алла Снігур.

На Рівненщині відбулися урочисті заходи з нагоди 64-ї річниці Гурбенського бою – найбільшого збройного зіткнення підрозділів Української Повстанської Армії з військами НКВД у квітні 44-го року. Панахиду на братській могилі повстанців відправив митрополит Рівненський та Острозький УПЦ Київського патріархату Евсевій. В урочистому мітинґу взяли участь представники політичних та громадських організацій краю, ветерани національно-визвольних змагань. Під час мітинґу було зазначено, що пошуки у навколишніх лісах буде продовжено з метою виявлення нових останків вояків УПА.

Україна і Грузія закликають Росію відмовитися від реалізації проголошених планів щодо Абхазії та Південної Осетії. Про це йдеться у заяві президентів України та Грузії Віктора Ющенка і Михайла Саакашвілі. «Президенти України та Грузії розглянули сучасний стан навколо врегулювання грузино-абхазького та грузино-південно-осетинського конфліктів. Вони висловили занепокоєння спробами Російської Федерації поставити під сумнів територіальну цілість Грузії шляхом підвищення статусу відносин з Абхазією та Південною Осетією», – мовиться в документі. Україна та Грузія засуджують «останні заяви російських представників про можливість застосування Росією «військових засобів» для захисту земляків в Абхазії». «Це не може бути інтерпретовано інакше як загроза силою і є відкритою провокацією проти Грузії», - наголошують автори заяви.

Першого травня у Єгипті на Синайському півострові зазнав аварії автобус з іноземними туристами. Серед дев’ятьох загиблих - 51-річна українка Світлана Карпій - перша заступниця голови Миколаївської облдержадміністрації. За даними місцевої поліції, в автобусі перебувало десь сорок пасажирів.

З дніпровського острова Хортиця відпливла козацька чайка «Спас». На неї чекає французький порт Брест, де відбуватиметься міжнародна зустріч копій історичних кораблів. Залога чайки - чотирнадцять досвідчених моряків, які вже піддали пробі свій човен у поході до берегів Грузії. У «Спаса» попереду майже та сама путь, яку початоком 90-х подолала інша козацька чайка - «Пресвята Покрова» - чий маршрут завершився в Лондоні.

Торік в Україні посилився тиск на засоби масової інформації. Такі дані моніторингу оприлюднила громадська організація Інститут масової інформації. Число зафіксованих випадків економічного, політичного та непрямого тиску на журналістів зросло від 15-ти до 22-ох, сказала директорка інституту Вікторія СюмАр. Водночас вона зауважила, що торік в Україні не було вбито, арештовано чи затримано жодного журналіста.

Громадські активісти Харкова запровадили добове чергування біля одного з будівельних майданчиків. Зведення споруди в цьому місці вони вважають наругою над пам’яттю жертв Другої світової війни. Наприкінці 41-го року німецькі займанцці вивезли сюди й розстріляли пацієнтів Харківської психоневрологічної лікарні. Медики переховували в лікарні й поранених червоноармійців. У 90-их на місці трагедії встановили Пам’ятний знак. Тому початок будівництва саме тут особливо обурив харків’ян. У день закінчення Другої світової війни у Європі - 8-го травня - ініціатори акції протесту планують провести біля Пам’ятного Знака мітинґ.

Виставка стародавніх скульптур та ікон з колекції президента Віктора Ющенка відкриється днями у московському музеї імені Пушкіна. Скульптури, які будуть представлені на виставці, призначалися переважно для церковного інтер'єру й створювалися в обмеженій кількості. «Поширеними були розп'яття з невеликими фігурами. У народних майстрів ці образи майже втрачали свою святість, часто здобуваючи вигляд реально існуючих селян. Майже всі народні скульптури - анонімні, тільки в окремих випадках збереглися свідоцтва про майстрів та їх імена», - відзначає у повідомленні аґенція «Інтерфакс-Україна».

Посольство України в Чеській республіці запрошує відвідати мистецьку акцію, присвячену вшануванню пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років «Україна пам’ятає - світ визнає». Ця мистецька акція відбуватиметься у Празі, 7-го травня, в палаці «Жофін» Slovanský ostrov 226. Початок – о 19:30. У перебігові акції прозвучить «Панахида за померлими з голоду» композитора Євгена Станковича та поета Дмитра Павличка у виконанні капели «Думка» і симфонічного оркестру України; відбудеться документально художня-виставка.
Цього ж дня від 15-ої до 17-ої години у Посольстві України відбудеться обмін думками (невеликий круглий стіл) з питань Голодомору.
Виступлять доктор історичних наук, професор Геннадій Боряк та радник Голови Служби безпеки України, співробітник Інституту національної пам’яти Володимир В’ятрович.

Таким було українське мовлення сьогодні, 5 травня.

Читайте також Інтернет сторінку Форуму українців ЧР www.ukraine.cz.

No comments: