19 May, 2008

Випуск радіо-новин від Алли Снігур: 5 хвилин про Україну – огляд за 19 травня 2008

У понеділок о 19:25 на хвилях радіо Реґіна слухайте українське мовлення – огляд найважливіших подій останнього тижня в Україні та навколо неї. Доброго вечора. Вас вітає Алла Снігур.

Президент Віктор Ющенко призначив своїм позаштатним радником Євгена Марчука. Марчук народився 28 січня 1941 року в селі Долинівка в Кіровоградській області. З листопада 1991 по липень 1994 року очолював Службу безпеки України, з червня 2003 року до вересня 2004 року був міністром оборони. З грудня 2008 року Євген Марчук очолює Партію Свободи. Ще одним своїм указом президент призначив Ігоря Ринькова заступником голови Державної прикордонної служби України – директором Департаменту оперативної діяльності.

Окружний адміністративний суд Києва відмовився призупинити дію розпорядження Кабінету міністрів про призначення Андрія Портнова на посаду першого заступника глави Фонду держмайна. Про це повідомив представник уряду в суді Володимир Пилипенко. За його словами, таку постанову суд виніс у понеділок, розглянувши клопотання керівництва Фонду держмайна на чолі з Валентиною Семенюк-Самсоненко. У своєму позові вони просили призупинити дію даної постанови до розгляду їхнього позову про визнання недійсним даного розпорядження по суті. "Тим самим, даною постановою суд визнав Андрія Портнова легітимним керівником Фонду держмайна", - вважає Пилипенко.

20 травня у Києві пройде мітинг на захист будівлі на вулиці Антоновича (кол. Горького) 12-б, що її займає Правозахисна організація «Інститут Республіка». Як повідомив член правління Інституту «Республіка» Володимир Чемерис, на будівлю претендує Василь Грицак, «лауреат антипремії «Будяк року», яку йому вручили українські правозахисні організації за систематичні порушення права на приватність». За словами Чемериса, Київська міська рада передала це приміщення Грицакові, «порушивши українське законодавство, знехтувавши закріплене в українських законах переважне право «Республіки» як діючого орендаря на оренду цього приміщення». Господарський суд міста Києва має винести рішення по справі щодо скасування згаданих рішень Київради. Але, йдеться у листі Чемериса, 20 травня, ще до того, як рішення суду зможе набрати чинності, Грицак має намір захопити приміщення.

Член Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Тарас Корніюк за 3 години 15 секунд без відпочинку виконав 1303 вправи «Підйом переворотом» на перекладині. Це досягнення стало рекордом та увійде до Книги рекордів Гіннеса. Виступаючи перед пресою, Тарас Корніюк сказав, що присвячує свій успіх Україні і зазначив: «Моє досягнення може стати хорошим прикладом для українських юнаків та дівчат, спонуканням до здорового способу життя, до патріотизму».

Виставка стародавніх скульптур та ікон з колекції президента Віктора Ющенка триває у московському музеї імені Пушкіна. Скульптури, які представлені на виставці, призначалися переважно для церковного інтер'єру й створювалися в обмеженій кількості. «Поширеними були розп'яття з невеликими фігурами. У народних майстрів ці образи майже втрачали свою святість, часто здобуваючи вигляд реально існуючих селян. Майже всі народні скульптури - анонімні, тільки в окремих випадках збереглися свідоцтва про майстрів та їх імена», - відзначає у повідомленні аґенція «Інтерфакс-Україна». Виставка триватиме до кінця травня.

У суботу футбольний клуб Форум українців ЧР зайве втратив такі важливі два очки за кілька турів до закінчення сезону. Цього разу українці спіткнулись на середнячку групи – команді Радотіна, зігравши з ними всуху нічию 0:0. Натомість лідери – Бранік та Пршедні Копаніна не схибили і тепер відрив становить 8 очків. За 4 тури до закінчення шанси на перше місце в групі для Форуму стають тільки теоретичними. Таблицю результатів і розклад матчів можна знайти на форумі tereveni.cz у розділі Спорт.

Читайте також Інтернет сторінку Форуму українців ЧР www.ukraine.cz

No comments: